E-sport

Tjejerna knappar in inom e-sporten

På Dreamhack, Sveriges största LAN-event, är det fortfarande väldigt tätt med killar. Men en revolution är på gång i det tysta.

Female legends är ett e-sportcommunity för tjejer och icke-binära. De vill att tjejer ska vara en självklar del av gamingscenen både på amatörnivå och professionellt. Fröet till det som skulle bli Female legends såddes under ett Respect all compete-läger. På lägret tränade deltagarna e-sport halva tiden och under den andra hälften diskuterade de beteenden och inkludering inom e-sporten.

– Vi såg tydligt att tjejerna var mer tillbakadragna och inte ville tävla i samma utsträckning. Om en kille och en tjej var lika bra så kunde tjejen ofta vara mindre skrytig medan killen slog sig själv för bröstet. Det ville vi göra något åt, säger Liza Lind, en av grundarna till Female legends.

De hade själva spelat länge och förstod inte varför de högt uppsatta inom sporten bara var killar.

– E-sport är ju verkligen ett område där killar och tjejer borde kunna tävla på lika villkor. Att spela har ju inget med fysisk styrka att göra utan det handlar om normer, säger Liza Lind.

I oktober 2016 startades Female legends och på Dreamhack Winter samma år rekryterades de hundra första medlemmarna. Idag är de uppe i över 1500.

99 av medlemmarna har mobiliserats till Dreamhack Winter 2017. De sitter på rad i C-hallen där de spelar tillsammans och arrangerar även separatistiska turneringar.

– Vi ser det som att tjejer spelar med tjejer för att bygga nätverk. Då får man en mer trygg miljö. Vi vill att de ska utvecklas och våga tävla. Idag slutar ju många spela på grund av all skit de möter på nätet, säger Liza Lind.

Liza Lind. Foto: Jens Wingren.

Hon berättar att kvinnliga spelare ofta undviker att använda röstchatten eftersom de inte vill avslöja att de är kvinnor, vilket i sin tur kan leda till nackdelar i spelen.

– Du måste ju kommunicera med ditt lag, säger Liza Lind.

Internets anonymitet gör saker värre tror hon.

– Var tredje tjej har blivit utsatt för sexuella trakasserier via internet. Kvinnliga spelare får oftare höra att de spelar dåligt för att de är tjejer, inte för att de till exempel tog fel beslut, säger Liza Lind.

Kulturen i Female legends interna grupper har en annan kultur enligt henne.

– Där handlar det mer om att peppa varandra, säger hon.

Och den kultur som finns på internet och som gör att kvinnliga spelare inte vill visa att de är just kvinnor tar sig även fysiska uttryck på festivalen.

Dennis Greve minns hur det var när han först blev aktiv i Dreamhack. Idag är han verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO. Men två veckor om året är han även teamansvarig för Dreamhacks städvolontärer. Det har han varit i snart 15 år.
– Jag blev rekryterad på gymnasiet. De kom till vår klass och lockade med gratis inträde om vi var volontärer. När jag var distriktsordförande för UNF så brukade vi ställa ut här, säger han.

Under åren har han sett hur kulturen på Dreamhack gradvis förändras.

– Det har varit en sunkig attityd även inom arrangörsgruppen. Men under de senaste åren har det verkligen rensats upp. Det är klart att vi kan göra mer, men för bara tio år sen kunde det hänga sexdockor över datorerna och vara porr på var fjärde skärm, säger han.

Liza Lind säger att hon fortfarande ser de uppblåsbara sexdockorna på LAN-festivaler.
– Ibland undrar jag vad det är för 1800-talssyn man har på saker egentligen, säger hon.

Dreamhack Winter 2017. Foto: Jens Wingren.

Den sexistiska kulturen kan även göra sig påmind när det blir dags att gå och lägga sig. För första gången har Dreamhack på denna festival avsatt en del av sovsalen för kvinnor och icke-binära.

– I somras hade vi en egen sovsal men den låg en bit bort och det blev bökigt, säger Liza Lind.

Den avskärmade delen av sovsalen bevakas av festivalens säkerhetspersonal. Female legends har gjort en enkät bland sina medlemmar och runt 60 procent av dem känner sig obekväma med att sova i en delad sovsal. Flera har också berättat om att du utsatts för övergrepp i sovsalar på tidigare festivaler.

Erik Järlestrand, event manager på Dreamhack, medger att det förekommit incidenter i sovsalen under tidigare festivaler.

– Hittills har vi bara haft positiv respons på att vi inför en avdelning för kvinnor och icke-binära, säger han.

Erik Järlestrand uppskattar att andelen kvinnliga besökare på festivalen närmar sig 20 procentstrecket.

– Det här communityt behöver bli mer blandat så det är bara positivt att fler kan känna sig välkomna här, säger han.

Ett annat hinder för att få se fler kvinnliga e-sportare på elitnivå är enligt Liza Lind att de flesta tjejer slutar med datorspel i tolvårsåldern.

– Det är fortfarande inte lika accepterat att en tjej sitter inne och spelar datorspel som att en kille gör det. Överlag ställer vi högre krav på tjejer än killar. Sociala krav gör att många tjejer inte har tid. Om man då dessutom får skit på internet så är det ju inte så konstigt att man lägger av, säger hon.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent