Internationellt

Tandborst-10:an – sjuåriga Moqis idé för att samla in pengar

Det ska var enkelt att göra något och lätt att komma ihåg. Så tänkte sjuåriga Moqi Tayanin när han kom på hur han skulle samla pengar till IOGT-NTO:s internationella verksamhet.

IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet fick ett brev som berättade att sjuåriga Moqi Tayanin och hans mormor Ninnie Johansson skickat 1 230 kronor i gåva. Varje gång de borstat tänderna har de lagt en tia i en mugg.

– Under kongressen i Lund deltog vi på en internationell kväll. Vi fick sitta runt olika bord och komma på idéer för hur man skulle kunna samla in pengar till den internationella verksamheten. Då kom mitt barn barn på Tandborst-10:an. Det är enkelt att genomföra och enkelt att komma ihåg, säger Ninnie Johansson.

Med pengarna vill de stötta kvinnor i Laos.

– Vi hoppas att pengarna ska gå till projektet för kvinnor i Laos eftersom det landet ligger oss närmast om hjärtat. Kvinnorna där är starka. De har fått gå igenom mycket och många har förlorat makar och bröder och ensamma fått dra tunga lass.

Att Laos ligger Moqi Tayanin och Ninnie Johansson nära beror på att Moqis farfar, Damrong Tayanin, kom därifrån.

– Han var en välkänd shaman i Laos, men hamnade på Lunds universitet där han blev hedersdoktor. Han har skrivit flera böcker om kammu-folket bland annat ett lexikon från kammu till engelska. Den sista boken kom strax före hans död 2011, säger Ninnie Johansson.

Hon är stolt över barnbarnets idé med Tandborst-10:an.

– Barn är så finurliga och fulla av energi. De ser till att få något gjort istället för bara vackra ord, säger Ninnie Johansson.

Sara Heine, chef för IOGT-NTO:s internationella verksamhet, blev glad över bidraget.

– Vi blev jätteglada. Det är ett fantastiskt initiativ av flera anledningar. Dels är det ett fint bidrag till verksamheten, men särskilt roligt är att det är gjort med tanke och engagemang och att initiativet kommer från Moqi själv. Det är ju dessutom ett engagemang som går utöver att bara sätta in pengar. Varje gång han borstar tänderna tänker han på oss och vår verksamhet, säger hon.

Tandborst.10:an tycker hon är ett exempel på att insamling kan bedrivas på olika vis.

– Det behöver inte vara att gå och skramla med en bössa på stan. det kan också vara att man gör något eget, säger Sara Heine.

Kommer pengarna att gå till verksamheten i Laos?

– Ja, om de har skrivit det någonstans när de satte in pengarna. Man får önska vart pengarna ska gå. Då öronmärks pengarna och får bara användas till det ändamål som givaren önskat, förutsatt att det är till ett projekt vi har. Om man till exempel vill att det ska planteras träd för pengarna är det bättre att vända sig till någon annan organisation, säger hon.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer