IOGT-NTO

”Swedish fika” populärt fredagsmys i Ronneby

Lina Hamadeh kom till Sverige för lite över ett år sedan och blev snabbt hängiven till IOGT-NTO-rörelsen. Nu har hon startat ”Swedish Fika” i Ronneby.

Färgglada tårtor, småkakor och kaffe ställs på bordet på Vesperklockan i Ronneby. Varje fredagskväll sedan i slutet av augusti har nykterhetsrörelsens samlingslokal på Möllebacksgatan förvandlats till ett kafé för gäster under namnet Swedish fika.

– Då blir det härliga diskussioner vid olika bord på svenska eller arabiska. Det är en underbar, färgstark sammansättning av gäster som kommer, säger initiativtagaren Lina Hamadeh.

Varje vecka är det hon som bakar och dekorerar olika bakverk. Hon försöker pynta och göra lokalen mysig med blommor och öppnar dörrarna på vid gavel. Så länge vädret tillåtit har barnen kunnat leka utomhus i ett intilliggande grönområde.

– Swedish fika har blivit en träffpunkt att räkna med i Ronneby och många är mycket positiva till verksamheten, berättar Lina Hamadeh.

Swedish fika i Ronneby. Foto: Lina Hamadeh

Lina Hamadeh kommer från Syrien, men har också under långa perioder bott i Libanon där hon undervisat som inredningsarkitekt. Under det senaste året i Sverige har hon kämpat hårt för att lära sig språket och beskriver sig själv som en ”begeistrad IOGT-NTO-anhängare” som värvat många nya medlemmar i Ronneby, de flesta är nyanlända, precis som hon. Dessutom har hennes dotter med make blivit ledare i Junis i Ronneby.

Under ett planeringsmöte knäckte hon idén till Swedish fika, som ett sätt för folk att träffas, och projektet är finansierat åtminstone till årets slut.

Gofika på Swedish fika. Foto: Lina Hamadeh

Dessutom har Lina Hamadeh bildat en internationell förening för kvinnor, som kallas för ”Solstrålen”. Tanken är att fler ska lära sig hur föreningar fungerar i Sverige och om demokrati. Idag har föreningen över 60 medlemmar och gruppen är på väg att bli medlem i IOGT-NTO.

Än så länge har de spikat kafé-träffarna på Vesperklockan klockan 18-20 fram till Lucia, den 13:e december. Och när Lina Hamadeh tänker tillbaka på de senaste månadernas Swedish fika finns det redan många fina minnen.

– Som när en dam började spela fantastisk musik på pianot, eller när några gäster ställde sig på scenen och sjöng underbara sånger från sina hemländer.

Mer från Accent