Nykterhet

Sverigeresan: Värvarpepp i Borensberg

Den lilla föreningen Borensberg i Östergötland behöver värva medlemmar. Distriktets värvarteam, Åke Pressfeldt och Johan Gustafsson, är på plats för att inspirera och peppa medlemmarna att ge sig ut med värvarblock. Det behövs. Distriktet har haft en dålig medlemstillväxt under senare år.

Ett tiotal personer skulle ha varit på plats den här ljumma försommarkvällen, men sjukdom och semestrar har gjort att bara en handfull dyker upp. Dessa är dock taggade och intresserade av att prova på värvning på orten. Att man sedan får umgås, kasta pil och fika är bara bonus. Åke berättar inlevelsefullt om vad man ska tänka på när man värvar nya medlemmar. Bra argument är a och o anser han.

Föreningsmötet i Borensberg innehåller inte bara information om värvning. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Många man pratar med säger att de inte vill avstå från bubbel på nyårsafton. Men då säger jag att om man avstår så kan man sätta sig i bilen och köra hem. Det är ju en stor fördel. Och det finns massor av bra alkoholfria alternativ.

Åke Pressfeldt från värvarteamet visar gärna upp alla de attiraljer man kan använda när man värvar. Banderoller och informationsfoldrar är viktigt anser han.

Det här med vinets goda påverkan på hjärtat är ett annat argument som Åke, när han värvar, gärna slår hål på.

– Jag förklarar att man lika gärna kan dricka druvjuice och äta bär. Det innehåller samma antioxidanter som vin, minus alkoholen. Det gäller alltså att vara laddad med bra argument och kunna svara och diskutera med människor.

Åke är riktigt i gasen när han berättar. Det märks att han brinner för värvning och vill gärna få de närvarande medlemmarna att hoppa på värvningståget. Alva Antmar säger att hon aldrig har värvat men att hon gärna provar på, att det skulle vara kul. Hon och maken är nya i föreningen och villiga att ställa upp på olika aktiviteter.

Värvarteamet kommer inte så mycket längre just ikväll. De visar banderoller och ståndet de tagit med sig. Grejerna ryms i stora väskor som är enkla att transportera. Att stå bakom ett bås och ha stora banderoller uppe när man värvar är en fördel eftersom man syns och dessutom gör ett seriöst intryck på förbipasserande.

– Serverar man dessutom Godtemplare-dricka eller vår lokala äppeldricka från Brunneby får man folk att stanna till och då får man en pratstund, konstaterar Åke som understryker hur kul det är att vara ute och träffa folk.

En enkel piltavla av frigolit trollas fram av föreningens ordförande Bo Axelsson och sällskapet samlas på gräsmattan nedanför föreningsstugan, som ursprungligen är en militärbarack från 1947.

Några kastar ring medan övriga försöker träffa piltavlan – med varierande resultat. Så här ser det ofta ut på föreningsmötena. Man småpratar, dricker kaffe och ordnar någon mindre aktivitet. Den vidsträckta gräsmattan är gynnsam för all sorts utelek och det utnyttjar man här flitigt.

Bo Axelsson är stolt över ”sin” förening – som har cirka 25 medlemmar – och berättar liksom i förbifarten att man förra året vann första pris för kreativt rådslag.

– Jag hade några idéer om hur vi kan bli fler. Bland annat att förbundet skulle kunna starta en värvartidning.
Östergötland.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent