Alkoholfritt

Sverige sämst på alkoholfritt?

Norrmannen Hans Erik Sandberg trivs i fritidshuset i svenska Dalsland. Men han är missnöjd med utbudet av alkoholfria drycker.

Bristen på alkoholfria drycker på svenska matställen är något som gör mig förundrad, säger Hans Erik Sandberg, som har sitt permanenta boende i norska Halden, men tillbringar en hel del fritid på andra sidan gränsen, i Dalsland. 

– Min fru och jag har rest en del, mest i Europa, men också i andra världsdelar. Då äter vi en hel del på restauranger, hotell och kaféer. Jag beställer gärna alkoholfritt och det är sällan något problem – undantaget är Sverige.

Han berättar om ett besök på en restaurang i Dals Långed en lördagskväll i början av september i år.

– Vid förfrågan om alkoholfri öl fick vi det som är standardsvaret på svenska restauranger: ”Vi har lättöl.” Coop, som ligger cirka hundra meter därifrån, har flera hyllmeter med alkoholfria drycker, och alkoholfri öl både svenska och utländska bryggerier. Men det finns alltså inte på svenska restauranger.

Hans Erik Sandberg. Foto: Privat

Han betonar, med viss ironi, att han vet att det finns undantag, och ger ett exempel.

– Självklart finns undantag. Gourmetrestaurangen Falkholts, som nu är nedlagd, hade för tre år sedan EN flaska alkoholfri öl. Och på Café Marinan i Åmål serverades jag i somras en alkoholfri öl. 

Han undrar hur det kan komma sig att det är så svårt att få en alkoholfri dryck, som inte är vatten, läsk eller lättöl, till maten.

– Jag kan förstås dricka mineralvatten eller coca cola, men skulle uppskatta en öl som innehåller mindre än 2,2 procent alkohol.

För Hans Erik Sandberg är det tydligt att det inte beror på tillfälligheter.

– I Norge har alla serveringsställen skyldighet att tillhandahålla ett urval av alkoholfria och alkoholsvaga drycker under 2,5 procent. Reglerna var strängare före 2001, men i praktiken innebär det att alla ställen har ett utbud på drycker mellan 0,0 och 0,7 procent.

– Jag kan inte minnas något enda ställe jag besökt som inte haft det jag efterfrågat, säger han. 

Mer från Accent