NSF

Svenska scouter i tusental till jamboree i USA

Hundra medlemmar från Nykterhetsrörelsens scoutförbund åker på Världsscoutjamboree i USA i sommar. Sara Hill reser dit som funktionär för att skapa diskussioner om alkohol.

Drygt 50 000 scouter från 45 olika länder skapar en egen tillfällig stad i sommar när de samlas på läger i West Virginia i slutet av juli. Världsscoutjamboree ordnas var fjärde år och i år är det USA, Kanada och Mexiko som är värdar.

Från Sverige deltar nära 2 000 personer, varav 100 från Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF. Sara Hill från Karlstad är en av de NSF-scouter som just nu förbereder sig för att åka till USA – men inte som deltagare. Denna gång är hon funktionär och kommer att leda workshops för NSF:s räkning.

– Första gången jag åkte på en jamboree var jag bara 14 år. Då, när jag var så ung vågade jag inte delta i allt eller prata med så många nya människor. Denna gång är jag äldre och åker dessutom med mina allra bästa vänner, så det ska bli extra kul, säger Sara Hill.

Hon och två vänner kommer tillsammans att hålla dagliga workshops utifrån materialet som kallas ”Bright Minds”, som behandlar tre ämnen; demokrati och jämställdhet, miljö, samt alkohol som utvecklingshinder.

– Det kommer att vara diskussionsdelar men vi försöker även att få in lite fysiska aktiviteter eftersom att det är möjligt att alla inte är så bra på engelska, säger Sara Hill.

De ordnar workshops i Global Development Village, en särskild by på varje Jamboree där scouter har möjlighet att lära sig mer om globala problem och hur scouting kan bidra med en lösning. Sara Hill säger att just frågan alkohol som utvecklingshinder kan vara svårt att prata om, för hon vet inte hur medvetna folk är.

– I Sverige tror jag att vi kommit rätt långt gällande medvetenheten, men i många länder pratar man inte om farorna. I materialet utgår vi från verklighetsbaserade berättelser, bland annat från Uganda, och diskuterar.

Hon berättar att de även ordnar värderingsövningar där deltagarna, i grupper om cirka åtta personer, står på en linje. Sedan får de ett påstående, exempelvis; ”Man kan ha roligt utan alkohol”, och väljer sida beroende på om de håller med eller inte.

– Det som är bra med en sådan övning är att det enbart handlar om vad du själv tycker, man kan inte ha fel. Det är viktigt om barn ska våga uttrycka sig tror jag, säger Sara Hill.

Framförallt ser hon fram emot att hålla i aktiviteterna, och hon kommer själv ihåg när hon var 14 år och deltog i liknande workshops.

– Jag kanske inte brydde mig just då, men det har stannat kvar hos mig och diskussionsämnena är något jag tänker även på nu. Så även om folk inte förstår omedelbart, gör det kanske ändå ett stort avtryck, säger hon.

Tidigare har hon deltagit i Världsscoutjamboree i Sverige, men också för fyra år sedan i Japan.

– I Sverige var alla scouter på en åker, vilket var jättefint och typiskt svenskt. Men den här parken verkar extremt amerikansk och cool, med berg att klättra på, skateparker, river rafting – galna grejer och fullt med coola aktiviteter som man aldrig trodde att man skulle få uppleva.

Mer från Accent