Nykterhet

Strålande sol på IOGT-NTO:s julresa till franska alperna

I år gick IOGT-NTO:s och UNF:s julresa till skidorten Les Arcs i franska alperna, som bjöd på solsken och fantastisk skidåkning. 62 personer i åldrarna 1 till 65 deltog under resan som varade mellan den 22 och 30 december. Deltagarna kom från Skåne i söder till Luleå i norr.

– Det blev väldigt lyckat. Åldersspridningen gjorde att det fanns något och någon för alla. Många barn var med och de hittade lätt nya kompisar. Även de vuxna knöt nya kontakter och fick vänner för livet. Det här är ett utmärkt sätt att fira semester för den som exempelvis är ensamstående med barn. Man är del i en större grupp som har kul tillsammans och kan enkelt få avlastning. Det är lite det som är poängen med våra resor. Att lära känna nya människor i ett nyktert sammanhang, känna gemenskap och ha kul ihop över generationsgränserna under julen, som ju kan upplevas som en väldigt kravfylld och jobbig helg, säger Björn Lanefelt, verksamhetsansvarig och ledare på resan.

Han tycker det är tacksamt att IOGT-NTO går in och subventionerar julresorna. 7400 kronor per person, som den här resan kostade, kan låta mycket, men i priset ingår precis allt; liftkort, resa, skidskola, mat och boende.

– Det fina är att alla kan följa med, man måste inte vara bra på skidåkning. Man deltar i skidskola utifrån den nivå man befinner sig och bara om man vill, säger Björn och berättar att UNF höll i kamratstödskurser i Les Arcs under jullovsveckan, vilket gjorde att man dessutom kunde ha gemensamma föreläsningar på kvällarna. Föreläsningarna handlade exempelvis om barn till missbrukare och andra intressanta ämnen. Men föreläsningarna var förstås frivilliga och många deltagare valde att lata sig, äta gott och bara umgås på kvällarna.

Nästa år firar IOGT-NTO:s julresor 20 år och då blir det att packa ner bikini och solskydd i stället för skidor.

– Då drar vi till Västindien! Information kommer att gå ut redan nu i januari så att man kan börja spara och planera. Det blir en riktigt häftig resa!

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer