Nykterhet

Stockholms distrikt växer

Hallå där Oskar Jalkevik, som är ny distriktsordförande för Stockholms distrikt.
Oskar Jalkevik.

Grattis! Hur känns det att bli vald till ordförande?
– Kul och spännande! Jag har hittills haft mitt engagemang i UNF, nu är det dags att gå vidare och in i IOGT-NTO. Det känns stort och utmanande.

Hur ser medlemsutvecklingen ut i distriktet?
– Den generella trenden är uppåt under hela 2000-talet. Men förra året hade vi en liten nedgång. Jag tror att det dels beror på åldersfördelningen och på att vi inte lyckats få alla som värvats att stanna kvar. I dag är vi 2439 medlemmar och hoppas förstås att vi ska bli fler. Vi arbetar aktivt med värvning, både ideellt och via utvecklingskonsulenterna, som satsar på det här. Men det gäller som sagt att få folk att stanna kvar i nykterhetsrörelsen.

Har ni något nytt och spännande på gång?
– Just nu tuffar verksamheterna på Bergsunds strand och i Södertälje på som vanligt. Vi är många nya i distriktsstyrelsen och till hösten kommer vi nog med nya, fräscha idéer.

Vilka utmaningar står ni inför i distriktet?
– Att driva nykterhetsarbete i en storstad är svårt. Konkurrensen från alla kommersiella krafter är stor. Här finns massor av krogar, många har öppet sent. Det är en ganska blöt alkoholkultur, vilket är en utmaning för oss. Vi har också en politisk utmaning, att lobba hos politikerna och föra fram våra frågor. Jag tror att vi kan vara en bra förebild för andra distrikt i landet.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent