Nykterhet

Komikern Anna Siekas berättar om uppväxt med missbruk på Pride

Den 2 augusti uppträder komikern Anna Siekas på Stockholm Pride med en personlig berättelse om att växa upp med en pappa som missbrukar alkohol.

annaKomikern och föreläsaren Anna Siekas far är alkoholist och A-lagare. Om honom, hans bakgrund som barnhemsbarn och hennes egna erfarenheter av medberoende handlar det humoristiska föredraget ”Bara ett glas kan visst skada, det beror på vem som erbjuds det”. Den 2 augusti klockan 17 uppträder hon på Kulturhuset i Stockholm i samarbete med Nykter Pride.

Anna Siekas tycker att det känns självklart att uppträda på Stockholm Pride.

-Pride är en jätteviktig händelse i Sverige och berör viktiga frågor om människors lika värde. Det handlar om en politisk kamp där många röster får göra sig hörda. Det jag ska prata om ligger mig varmt om hjärtat och har en given plats på Pride, säger Anna.

Med humor och ärlighet delar hon med sig sina upplevelser som medberoende och hur det var att växa upp med en alkoholiserad far. Föredraget handlar om ilska och sorg och svåra minnen, men också om förmågan att förlåta och gå vidare. Att se människan bakom missbruket är viktigt anser hon.

-Föredraget är väldigt personligt och jag delar med mig av såväl min pappas anteckningar som egna brev. Jag har varit så arg på min pappa. Men numera ser jag honom som den människa han är. Man kan säga att jag på Pride kommer att ge min far en röst. Personer som han står annars längst ner på samhällsskalan, säger hon och berättar att inte alls känns konstigt att skämta om något så svårt.

-Bra stå-uppkomik handlar inte om lättköpta poäng, utan om svärta och djup. Man kan absolut beröra tunga saker med skratt och humor!

Anna är själv återhållsam med alkohol och kritisk till alkoholnormen i samhället.

– Som ung låtsades jag att dricka och bli full för att få ”tillhöra” de andra i gänget. Egentligen var jag livrädd för att bli full, men det finns ett oerhört socialt grupptryck när det handlar om alkohol, inte bara då man är ung utan också när man har blivit vuxen. De gånger jag snällt tackar nej till att dricka för att jag har valt att låta bli så finns det alltid någon som säger ”Men ett glas skadar väl inte?”. Den repliken har jag hört förr då pappa försökt att avstå att dricka. Men ett glas kan visst skada, det beror på vem som erbjuds glaset och hur den personen kan hantera det glaset, konstaterar Siekas.

Foto: Linnea Brundell

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer