Ideellt

”Samarbetskontraktet” nominerad till årets HR-bok

IOGT-NTO-medlemmen, författaren och chefsstrategen Hanna Brobergs bok "Samarbetskontraktet" har nominerats till årets HR-bok.

Hallå där Hanna Broberg, författare till ”Samarbetskontraktet – tillit och dialog mellan chefer och förtroendevalda”  (Idealistas förlag) samt chefsstrateg på Akademikerförbundet SSR.
Hur känns det att din bok är nominerad till årets HR-bok?

– Det känns jättekul! Boken har gått väldigt bra och många som har läst den säger att de känner igen sig. I januari får jag vet om just min bok vann.

Till vem vänder sig boken?

– Boken kan läsas av såväl de som redan har ett samarbete, fungerande eller inte, som av de som just startar sin samarbetsrelation.

Skärmklipp 2014-12-12 15.23.27Varför har du skrivit boken?

– Ett gott samarbete bygger på en strukturerad dialog som leder till tillit och tydligare roller. Med en arbetsmetod för att utveckla dialogen och rollfördelningen kan både befintliga relationer och helt nya samarbeten bli långsiktigt hållbara och tillitsfulla.

– Jag har själv en bakgrund inom både idéburna och politiska organisationer och har varit förtroendevald, tjänsteman, ordförande och chef i olika sammanhang under 20 år. Så jag har en stor erfarenhet av vad det innebär och har sett att det kan vara ganska svårt med rollfördelningen mellan ordförande och chef. Boken är uppdelad i kapitel där jag går igenom respektive rolls uppdrag och där jag ger verktyg för dialog och hur man bättre ska förstå och dra nytta av varandras utmaningar.

Hur hanterar man rollfördelningen på bästa sätt, enligt dig?

– Man måste prata om det på ett medvetet sätt och mejsla fram en fungerande struktur kring vad som är viktigt för deras respektive uppdrag. Men även om det finns skillnader mellan idéburna och offentliga organisationer, så finns det också många liknande utmaningar. Exempelvis det höga tempot och förändringsviljan.

– En likhet är också den stora chefsomsättningen. Många sitter ganska kort tid på sin post och det påverkar förstås personalen. Jag ger i sista kapitlet tips på hur man som chef eller ordförande ska tänka och hur man kan hålla liv i sina nätverk och hitta till nästa plattform.

Mer från Accent