Nykterhet

Så laddar Gnarp inför årets Pumpen

På torsdag går IOGT-NTO-rörelsens årliga frågesporttävling Pumpen av stapeln. Hetast på gröten är lokalföreningen i Gnarp – de anmälde sig redan i våras.

– Jo, vi ser verkligen fram emot Pumpen-tävlingen, som alltid. Även om vi aldrig har vunnit eller ens är bäst i vårt distrikt. Men förra året kom vi på en hedrande sjätte plats med 48 poäng av 66 möjliga! Det är vi stolta över, säger medlemmen Anders Fäldt, som har deltagit i Pumpen under många år.

Ungefär femton personer med vitt skilda kunskaper brukar delta i Pumpen, som äger rum på biblioteket i Gnarp.

– Vi träffas klockan sju, fikar tillsammans och laddar inför tävlingen. Vi brukar jaga dit datakunnigt folk och gemensamt har vi ett stort kontaktnät som vi drar nytta av under tävlingens gång. Några är bra på blommor, matematik och litteratur, det är viktigt. Men en gång fick vi en fråga om dövspråk och trodde att vi skulle bomma. Men det visade sig att en av deltagarna var dövspråklärare! Ibland har man tur, säger Anders Fäldt.

Tävlingen börjar alltid intensivt. Deltagarna samlas och går igenom frågorna. De som ”kan” ett visst ämne tar de frågor som passar dem. Efter 20 minuter går man gemensamt igenom vilka svar som är klara och vilka frågor man måste jobba extra mycket med för att lösa.

– Det handlar mycket om strategi och planering och att fördela resurserna på ett bra sätt, konstaterar Anders Fäldt.

Han ser fram emot årets tävling, som även denna gång kommer att innefatta bland annat en digitalkamera.

– Förra året fick vi i uppgift att fotografera en kotte. Problemet var bara att det var så mycket snö ute att man inte kunde se några kottar. Men det löste sig i själva biblioteket, där det fanns en kotte i en monter!

I år är 114 lag anmälda till tävlingen, som äger rum för 48:e året i rad. Det är som vanligt 20 frågor, varav en är en praktisk fråga som skickas till laget i förväg. Några frågor består av flera delar. Alla medel är tillåtna – mobilen, webben och uppslagsverk.

Förra året introducerades några frågor via sms/mail. Men eftersom det inte var så populärt kommer nu endast en fråga till deltagarna på detta sätt.

Förra årets vinnare var föreningen Trots Allt! Från Uppsala med 54 poäng. Det är den förening som genom åren har kammat hem flest vinster i Pumpen.

Mer från Accent