Tanzania

Så gör de för att minska alkoholdrickandet i sin by

Alkohol är ett stort problem på landsbygden i Tanzania. Men några byar går mot strömmen och minskar sin alkoholkonsumtion.

Byn Mkungugu utanför Iringa består av rödfärgad sand och ett flertal lerhus. Här bor 169 personer. För ett år sedan började Mkungugu vara med i ett projekt som handlar om att minska alkoholkonsumtionen, ett projekt som leds av organisationen IDYDC i samarbete med IOGT-NTO.

Ett år senare uppger byn att förändring har skett. En del bybor har slutat dricka alkohol, brottsligheten har minskat och några bybor har bytt yrkesbana.

Leokardia Mwinile, 32 år, är en av dem. Hon berättar att hon förut gjorde alkohol av majs. 3–4 gånger i veckan kokade hon och sålde alkohol, mest av gammal vana.

Leokardia Mwinile. Foto: Malin Huusmann
Leokardia Mwinile. Foto: Malin Huusmann

– När jag fick veta att det inte fanns någon vinst i alkohol så slutade jag. Nu säljer jag vedträn och olja, berättar hon.

Av pengarna hon tjänade från den nya försäljningen har hon kunnat köpa grisar som lett till köp av getter och sedan två oxar. Hon började sälja produkter från sina djur och tjänade ännu mer pengar. Till slut kunde hon köpa ett stort hus med sex rum.

– Nu är jag en förebild för de andra. Jag håller utbildningar och motiverar andra att bilda grupper. Jag drack förut, men nu har jag slutat, säger Leokardia Mwinile.

Fler kvinnor har gjort som hon. I stället för att sälja alkohol av tradition säljer de nu andra varor och fisk. De tjänar mer pengar nu än när de sålde alkohol, berättar de.

Grundidén i projektet är att minska alkoholkonsumtionen genom att byn får sätta sina egna regler om alkoholbruk. Alla bybor kommer överens om att följa reglerna, de får veta varför reglerna finns och bestämma vad som sker om någon bryter reglerna. I Mkungugu har brottsligheten minskat på grund av projektet. Förut skedde kring 10 brott i veckan på grund av alkoholbruket. Nu kan det gå 2–3 veckor utan att något brott sker.

Nykterism är inget krav i projektet, men några av byborna har även blivit nykterister. En av dem är Alex Msofu, 48 år.

Alex Msofu. Foto: Malin Huusmann
Alex Msofu. Foto: Malin Huusmann

– Jag är en av de som slutat använda alkohol på grund av IDYDC. Jag drack förut utan att veta effekterna, säger han.

Han berättar att det var svårt i början att sluta.

– Jag tänkte: ”varför ska jag sluta dricka alkohol? Det är omöjligt. Vad ska jag då dricka och var ska jag träffa mina vänner?”.

Han skakade huvudet åt idén och glömde bort det. Men så en natt drömde han att någon slog honom, och att den personen gjorde det på grund av att den druckit alkohol. Han drömde också att han hamnade i fängelse.

– Drömmen påminde mig om informationen om alkohol som IDYDC kom med. Så jag tänkte ”strunt samma om jag inte får några vänner” och så slutade jag dricka.

Det var en svår kamp att fortsätta sluta, men i dag säger han att han inte dricker alkohol.

– När jag drack alkohol så jobbade jag inte tillräckligt och jag åt inte tillräckligt. Men nu gör jag det, säger Alex Msofu.

Mer från Accent