Så gick det sen

Så gick det sedan för Per: ”Livet är vanskligt”

Många människor, kända och okända, har valt att berätta om sina liv i Accent. Och efteråt har vi undrat: Hur gick det sedan?

För tre år sedan kom entreprenören Per Holknekt ut som nykterist. Han skrev en självbiografi om sin resa mot nykterheten, Per Holknekt 1960-2014, och var fast besluten att aldrig mer dricka.

Bakom sig hade han ett mångårigt beroende. År 2000 nådde han sin botten, men lyckades bemästra sina demoner, blev nykter och drogfri och startade framgångsrika klädföretaget Odd Molly.

Nykterheten höll sig i tio år – tills han försökte sig på att dricka socialt. Det var under äktenskapet med artisten Lena Philipsson. Sedan gick det snabbt utför. Äktenskapet kraschade, delvis på grund av alkoholen, och Per Holknekt kände att livet var över. Han var uthängd i media, skamsen och beroendesjuk.

Då kom vändpunkten och viljan att en gång för alla sätta korken i flaskan.

Så hur gick det med nykterheten?

– I dag är jag nykter, men jag tog ett felsteg förra sommaren och dömdes för sjöfylleri. Saker hände i mitt liv, det blev för mycket och jag drack en del, även om det aldrig gick helt över styr. Jag är en person som påverkas av mitt känsloregister. Livet är vanskligt och jag orkade inte hålla skölden uppe utan trillade dit, säger han.

Att fallet inte blev ännu större tillskriver han sin lösningsfokuserade personlighet och förmåga till självrannsakan.

Men han tycker fortfarande att det är jobbigt att inte kunna dricka och beskriver det som ett krig mot en fiende som alltid lurar i vassen.

Foto: Jonas Eriksson

Jag önskar att jag hade fötts utan det här inre monstret. Jag kräver inte att livet ska vara fantastiskt, men behöver frihet från oro. Jag är en person som oroar mig och som har extremt höga krav på mig själv, vilket gör mig sårbar. Men just nu mår jag bra. Jag har en dotter på drygt tre månader och ägnar all min tid åt att vara en närvarande pappa, säger Per Holknekt.

Han menar att välmående i sig inte är en garanti för att han inte tar felsteg.

– Jag är på ett sätt mera ömtålig när jag mår bra, för då vågar jag ta ett snedsteg. Jag tänker att nu, när livet känns stabilt, ska jag väl kunna ta ett glas?

Det återfall jag tog påminde mig om hur dåligt jag mår av alkohol.

Han berättar att hans fästmö känner till hans problematik och att de kan prata med varandra om det som kan trigga ett återfall. Att återigen bli pappa och ta hand om en hjälplös baby borde rimligen också vara en drivkraft att hålla sig nykter.

– Ja, jag vill vara nykter för henne. Men framför allt vill jag hålla mig nykter för min egen skull. Jag måste ta hand om mig själv, det är viktigt för hennes framtid. Jag vill ju finnas där för henne länge än, säger Per Holknekt.

Han går regelbundet på möten och tar en dag i sänder.

Man ska aldrig säga aldrig. Men jag hoppas att jag ska lyckas bibehålla nykterheten. Det återfall jag tog förra sommaren påminde mig om hur dåligt jag mår av alkohol och att det aldrig mer kan bli samma känsla som förr. Det är helt enkelt inte kul att dricka längre.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer