1906 byggdes Munkfors ordenshus av IOGT-logen Salomon. I 70 år var huset en mötesplats för nykterhetsarbete, men också för föreläsningar, gudstjänster, film, teater och dans.
Bland annat blev huset en tidig skådeplats för historiska komiker. Bland annat en av sin tids mest folkkära artister Fridolf Rhudin, och Hjalmar Peterson som emigrerade till Minnesota och blev en av svenskamerikanernas största underhållare under artistnamnet Olle i Skratthult. Även komikern och imitatören Bosse Parnevik gick en gång i scouterna här.
Men efter att nykterhetslogen lade ner sin verksamhet gick det sakta utför med huset. För 20 år sedan var kommunen kommunen riva det. För att rädda huset bildades föreningen Fridolf Rhudin-museets vänner.
”Det var svårt att genomföra, för kommunen satte sig på tvären, men nu är de tacksamma över att huset finns kvar.”
Owe Clapson
– Det var svårt att genomföra, för kommunen satte sig på tvären, men i och med att länsstyrelsen och Värmlands museum såg värdet i att bevara huset fick vi stöd. Nu är kommunen tacksamma att huset finns kvar, säger Owe Clapson, Fridolf Rhudin-museets vänner.
Idag drivs huset som bygdegård och har renoverats så pass att det används för konserter, visaftnar och som övningslokal för musikgrupper. Varje år anordnas här Svenska bondkomikfestivalen, där vinnaren får en staty i trä och en kostym. Detta eftersom Fridolf Rhudin var skräddare innan han blev artist.
– Tack vare länsstyrelsen och Värmlands kulturmiljöfond har vi kunnat lägga nytt tegeltak, vilket blev gjort nu i somras.
Nästa projekt är husets stora sal, som rymmer 300 personer. Värmlands Museum jobbar nu med att leta efter så kallade “jämförelseobjekt” för att se om det rentav skulle vara möjligt att få kulturvärdet höjt på huset.
Något som hade kunnat komma väl till pass eftersom coronapandemin gjort att huset inte kunnat användas sedan i mars. Enligt Owe Clapson är målet på sikt att skapa en bygdegård som kan vara en träffpunkt för alla åldrar.
– Huset har betytt väldigt mycket. Både arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen är väldigt starka i Munkfors, så det är mycket historia kring byggnaden. Vi vill inte ha huset stående tomt. Vi vill använda det, säger han.