Lokaler

Rivning av IOGT-NTO-hus i Kalmar väcker känslor

Rivningen av det gama IOGT-NTO-huset i Kalmar har väckt ont blod – men inte hos de tidigare ägarna.

När det stod klart att det gamla IOGT-NTO-huset på Strömgatan i Kalmar skulle rivas för att ge plats åt nya lägenheter blev många Kalmarbor upprörda. Inför rivningen för två veckor sedan hade någon klottrat på husfasaden ”snälla hjälp mig, jag är ett fint litet hus”. Även banderoller sattes upp i protest. Nyheten spred sig i lokala medier. Men huset revs ändå.

IOGT-NTO i Kalmar har dock inga synpunkter på rivningen. De är nöjda över att nu husera i en ny, större byggnad på Trädgårdsgatan.

Det gamla IOGT-NTO-huset på dryga 1000 kvadratmeter byggdes i slutet på 1800-talet. Det var vackert och hade en del tidstypiska detaljer. Men det var också slitet och i stort behov av renovering – om det ens gick att rädda.

– Vi övervägde en renovering, men insåg att det skulle bli väldigt dyrt. Så vi sålde fastigheten till HSB, som alltså valde att riva. På tomten ska man nu bygga nya hyresrätter, säger Gunilla Nilsson, distriktskonsulent.

Hon säger att hon kan förstå Kalmar-bornas upprördhet, som säkerligen bottnar i att många gamla hus har rivits på senare år. Men för IOGT-NTO:s del har försäljningen av det gamla huset öppnat nya möjligheter.

– Vi har köpt en fastighet på 2 500 kvadratmeter från 1964. Det innebär att vi kan hyra ut delar huset som kontorslokaler, samtidigt som vi har bra utrymmen till vår verksamhet. Vi känner oss jättenöjda, konstaterar Gunilla Nilsson.

Mer från Accent