Nykterhet

Regn och förväntan när Sommarfestivalen invigdes

Sommarfestivalen inleddes med regn, men de förväntansfulla deltagarna lät sig inte nedslås.

Ungefär samtidigt med de första besökarna kom regnet till Moraparken där IOGT-NTO-rörelsens gemensamma sommarfestival hålls torsdag till söndag. Ingen låter dock regnet förta det goda humöret.

– Jag hade förväntat mig sol, men lite regn gör väl ingenting? Inte ens om man, som vi, bor i tält. Det blir vad man gör det till, säger Ellenore Öhgren, 21, som kommer från UNF-föreningen i Östersund.

Nya vänner lockar

Det som lockade Ellenore var att festivalen är gemensam för alla förbunden.

– Jag gillar när man samverkar och blandar hela rörelsen. Då lär man känna fler och det är kul att umgås med folk i olika åldrar, säger hon.

Däremot är hon besviken på den jämtländska uppslutningen.

– Så vitt jag vet är det bara jag och min kompis och en Junisledare från Jämtland här. Det tycker jag är dåligt med tanke på att vi inte har så långt att åka hit, säger hon.

Ellenore Öhgren sitter i det stora partytältet som för närvarande inhyser Sommarfestivalens reception och senare ska dukas om för invigningsmiddagen. Bredvid henne sitter kompisen Daniel Eriksson, 15 från UNF i Bräcke.

– Jag blev övertalad av Ellenore att åka med. Jag hoppas få träffa nya och gamla kompisar och gå på roliga aktiviteter, säger han.

Att träffa nya kompisar verkar inte vara svårt på sommarfestivalen. Vid ett annat bord i tältet sitter de nyfunna vännerna Emil Nilson, 12, och Simon Carlsén, 9.

– Jag kom hit för att göra roliga grejer. Spela minigolf och paddla kajak har jag tänkt göra, säger Emil Nilson.

– Jag ska göra samma saker som han och så ska jag köra trampbil. Vi får låna bilar här när vi visar upp lägerbandet, säger Simon Carlsén.

En stund senare sitter grabbarna på varsin stor trampbil. Fler barn ansluter och de kör improviserat rally och tränar parkering. Att det regnar bekommer dem inte ett dugg.

Aktiviteter även inomhus

De som inte vill eller vågar ge sig ut i regnet kan stanna kvar i tältet. I ena hörnet instruerar Inga-Britt Ax Ambrosiusson några av festivaldeltagarna i hur man binder bladkronor. Hon är ideellt engagerad i Morahemslödens vänner och har anlitats av festivalarrangörerna för att lära ut hantverket.

– I morgon ska vi tillverka pappersblommor som vi kan sätta i kronorna. På lördag ska vi binda askviskor av björnmossa. Dem hade man förr till att sopa aska ur spisen. Björnmossa är nämligen inte eldfängd, förklarar hon.

Olga Nilson, 10, arbetar intensivt med att binda samman blad.

– Jag ska göra en krona av liljekonvaljblad, säger hon.

– Jag ska göra ett halsband, säger hennes lillebror Einar Nilson, 5.

Britta Danielsson, Örebro, binder en gräskrona.

– När jag anmälde mig hit trodde jag att det var NGR:s sommarkonferens som ersatts av festivalen. Den brukar vara vartannat år och det var dags i år. Men jag ska nog hitta något att göra här också, säger hon skrattande.

Hon skulle gärna sett lite mer sång och musik i programmet.

– Jag dansade folkdans i 52 år, men när jag inte kunde dansa längre började jag spela fiol istället. Den lämnade jag hemma nu. Det verkade inte finnas plats för något spelande i programmet, säger hon.

Även Stig ”Japan” Olsson, från IOGT-NTO i Mellerud har önskemål om tillägg i programmet. Han blev svensk mästare i lagpingis 1966 tillsammans med lagkompisarna Kenneth Nilsson och Ronny Fredriksson, och skulle gärna dela med sig av tips och råd.

– Om vi hade tillgång till ett pingisbord skulle jag gärna ställa upp med instruktion och träningstips. Jag är Junisledare och lär ut pingis hemma i Mellerud. Det har jag gjort sedan 1972, säger han.

I ett annat hörn sitter Fredrik Lovéus och lär ut flugbindning. Flugfiske är hans passion och han binder alla flugor själv. Han har lärt sig konsten av sin pappa och genom mängder av böcker.

På bordet ligger färdiga flugor av alla storlekar. Allt från en liten, liten fluga som ska föreställa ett forsknott till stora färgglada varianter för den som vill få en gädda på kroken.

Vid flugbindarbordet sitter André Olsson, 5, och William Seglsten Ness, 9. André får hjälp att binda sin fluga.

William Seglsten Ness kämpar på med att binda en fluga av rådjurshår. Fredrik Lovéus instruerar honom och förklarar hur viktigt det är att tråden som snurras runt håren hålls ordentligt sträckt. Det är ett pilligt arbete.

Möjlighet att förkovra sig

Det är inte bara nöjesaktiviteter som erbjuds under festivalen. I den intilliggande byggnaden hålls ett seminarium där Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO, talar om hur valvinst ska skapas. Seminariet delas med Catarina Sandberg, ordförande i Junis, som redovisar och hur mycket eller lite Sveriges kommuner satsar på barn som lever i familjer med missbruk.

Strax efteråt kan den som vill prova på Qi Gong med Helena Bergkvist, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO.

Familjen Boström från Värmland känner sig manade, trots att ingen av dem testat tidigare.

– Vi råkade ut för ett litet missöde när vi skulle sätta upp förtältet till husvagnen. Det tog en timme istället för de tjugo minuter det brukar ta. Det frestade på humöret så jag tänkte att lite Qi Gong skulle passa bra, säger Johnny Boström.

Frun Lilleby och dottern Linnéa Boström, 11, håller med.

Möt din förbundsstyrelse

Regnet tilltar. Den fina badstranden ligger öde, men från tältet hörs sorl och skratt. Alla sökt sig under tak. Enligt schemat ska nu representanter för de olika förbundsstyrelserna framträda på scenen.

Men hur ska publiken kunna lockas ut på gräsmattan i hällregnet? Arrangörerna finner på råd. En stor baldakin, som senare ska täcka middagens buffé, bärs ut på gräsmattan och publiken trycker ihop sig under taket.

Samuel Somo, kommunikatör på IOGT-NTO, leder utfrågningen av Fredrik Thorberger, odförande NSF, Ulf Persson, förbundskassör IOGT-NTO, Andrine Winther, vice ordförande IOGT-NTO, Catharina Sandberg, ordförande Junis, Tina Engström, ledamot Junis, Eric Tegnander, ordförande UNF, Malin Thorson, ordförande UNF och Thomas Ahlström, ledamot UNF.

Panelen får svara på frågor om starka minnen från tidigare evenemang, framtida utmaningar och vad de är mest stolta över att ha uppnått hittills under året.

Det hela avslutas med en tävling hämtad från TV-programmet ”Så ska det låta”, där lekledaren, Lina Boberg, läser en textrad ur en nykterhets- eller sommarlåt och panelen ska gissa låten. Vinnare blev UNF:s lag som bestod av Malin Thorson och Thomas Ahlström sedan Eric Tegnander, som också är scout, fått byta lag av utjämningsskäl och representera NSF.

Junis bäst på festival

En koll med registreringen visar att det är 177 anmälda deltagare till festivalen. Det droppar in nya deltagare hela dagen.

– Kronoberg och Västernorrland kommer med flest deltagare. Av förbunden är det Junis som har flest medlemmar anmälda, sedan kommer UNF. IOGT-NTO och NSF har färre, säger Linda Tjälldén, en av de ansvariga för festivalen.

Efter ett telefonsamtal till festivalledningen på fredagen kan Accent meddela att det inte regnar på festivaldeltagarna idag.

Mer från Accent