Kulturkrock

”Pressen på att tömma flaskan är större här”

I en globaliserad värld ställs våra svenska alkoholnormer allt oftare mot andra länders. Hur ser omvärlden på Sverige? Accent har pratat med sju personer – från sex världsdelar – som invandrat hit, och bett dem berätta om sina intryck. Marta Paterlini från Italien har känslan av att svenskar dricker mer än italienare.

 – Jag har bott i Sverige i tio år och kom hit för en tjänst på Karolinska Institutet. Jag är nog ganska typiskt italiensk i mitt förhållningssätt till alkohol. Jag tycker om att dricka, men kan lika gärna avstå. Jag dricker sällan hemma, utan hellre när jag går ut, och då dricker jag mig aldrig berusad. Jag vill fortfarande kunna samtala och ha trevligt.

Under min uppväxt i Italien drack mina föräldrar vanligen ett halvt glas vin till maten varje dag, men inte mer. En flaska räckte en hel vecka. Det är ett avslappnat synsätt som jag trivs med, och som jag hoppas kunna överföra till mina döttrar.

När jag kom till Sverige blev det så att jag knappt drack alls, av den enkla anledningen att jag glömde bort att man måste köpa vin på Systembolaget. Åtskilliga gånger kom jag på för sent att jag hade missat att handla vin. Det hände att jag hade bjudit hem gäster en söndag och tänkte då att jag slinker ut och köper en flaska. Men det gick ju inte!

Jag kan se fördelar med Systembolaget, men tycker ändå att det är bättre och enklare som det är i övriga Europa, där man kan handla alkohol i snabbköpet. I början blev jag irriterad på att jag var tvungen att köpa vin över disk på Systembolaget. Det gav mig en känsla av att jag gjorde något olagligt.

På ett sätt upplever jag att svenskar dricker mer än italienare.

På ett sätt upplever jag att svenskar dricker mer än italienare. Eller i alla fall på ett annat sätt. Pressen på att dricka upp sitt vin och tömma flaskorna är mycket större här. I mitt hus bor det 32 familjer. Det är chockerande att se hur många tomflaskor från vin och starksprit man hittar i soprummet på måndagsmorgonen. Sådant ser man inte i Italien. När jag har varit på jobbresa i Europa tillsammans med svenskar och andra nationaliteter är det slående att se hur svenskarna rusar till butikerna och köper vin. Det gör inte de andra. En stor skillnad mellan Italien och Sverige är respekten för bilkörning med alkohol i kroppen. I Italien bryr sig folk inte, de kör berusade från krogen. Så gör man inte i Sverige, det är bra tycker jag

Mer från Accent