Nykterhet

Polskt sommarläger på Aspan firar 25 år

I lördags firade sommarlägren för polska barnhemsbarn på IOGT-NTOs kursgård Aspan i Ronneby 25 år. Uppträdanden och inbjudna gäster bidrog till ett mycket lyckat firande.

Allmänheten och lägrets sponsorer bjöds i lördags in till den vackra kursgården Aspan för att mingla med de 36 polska barnen och ledarna som just nu är på plats. Barnen höll i en uppvisning där de bland annat sjöng, dansade och showade med karate. Alla bjöds på fika och stämningen var på topp. Att solen sken från en klarblå himmel gjorde inte saken sämre.

– Det var verkligen en jättelyckad dag. Alla hade väldigt kul, säger Linnéa Green, UNF are och ansvarig för det polska lägret.

Och visst har sommarlägren för de polska barnhemsbarnen varit ett lyckat koncept alltsedan det första lägret 1990. Då var flera organisationer involverade, bland annat Röda Korset och Rädda Barnen – förutom IOGT-NTO. Eldsjälarna från IOGT-NTO hette Christina och Sven Persson.

– Vi hade då kontakt med familjer i Bytom i Polen och visste att många barn hade det svårt. Det var en fattig ort med kolgruveindustri och barnen såg aldrig solen. Vi tog reda på vad det kostade att hyra Aspan ett par veckor och fick en väldig respons, säger Christina Persson och berättar att de sökte pengar från bland annat kommunen och IOGT-NTO. Men även privatpersoner hjälpte till ekonomiskt.

Första året kom 36 barn i åldrarna 9-15 år samt ledare och de stannade i en hel månad. Numera stannar barnen i 14 dagar.

– Då kom barnen från väldigt svåra förhållanden med alkoholmissbruk i familjen och stor fattigdom och misär. I dag är det inte riktigt på samma sätt, det har blivit bättre. Men det är ändå barn som kommer från familjer som har det svårt, säger hon.

Christina Persson är övertygad om att barnen har stor nytta och glädje av lägervistelsen.

– Den här verksamheten har betytt otroligt mycket, inte bara för barnen. Vi har fått igång föreningsverksamhet i Polen och har bundit starka vänskapsband.

Mer från Accent