Miljonlotteriet

Osynliga vinnare ska få synas i Miljonlotteriets nya kampanj

Miljonlotteriet satsar just nu på en kampanj där man vill lyfta fram de som gagnas av IOGT-NTO:s verksamhet. I den första reklamfilmen möter vi Benthe Såstad, som arbetar på Vännplatsen i Torslanda.

Miljonlotteriet är IOGT-NTO:s lotteri och överskottet från lottoverksamheten utgör den allra största delen av rörelsens finansiering. Nu vill Miljonlotteriet lyfta fram vart lotteriets pengar går i en serie reklamfilmer. I fokus för den första filmen står Benthe Såstad.

Hur kommer det sig att du är med i den här reklamfilmen?

– En dag på jobbet fick jag veta att någon från Miljonlotteriet hade sökt mig. De letade efter personer som kunde medverka i deras reklamfilm och min arbetsledare tipsade om mig. Tydligen tyckte de att jag skulle passa. Det känns jätteroligt, eftersom jag stortrivs på Vännplatsen. Jag har en osa-anställning och älskar verkligen mitt jobb. Här får jag vara mig själv. Det känns stort, eftersom jag inte har arbetat på 19 år. Erbjudandet om att vara med i reklamfilmen kom som en överraskning.

Varför valde du att tacka ja till att medverka?

– Jag har ett mångårigt missbruk bakom mig, men är narkotikafri sedan tio år, så jag har haft ett tufft liv. Jag fortsatte dricka alkohol, men sedan två år är jag nykter, mycket tack vare Vännplatsen. IOGT-NTOs sociala arbete betyder jättemycket för mig, det hjälper mig att bibehålla en nykter livsstil och är en viktig pusselbit för mig och alla andra som vill leva helnyktert. Jag kände att reklamfilmen är ett sätt att visa mina fyra barn att livet kan bli bra. Det handlar lite om karma, att visa omvärlden att jag är bra, jag kan!

– Jag har tyvärr förlorat vårdnaden om mitt yngsta barn och jag har också dålig kontakt med min mamma. Jag hoppas att de sociala myndigheterna och mamma när ser mig i filmen förstår att jag är på rätt väg. Jag menar, jag är ju på ett sätt Miljonlotteriets ansikte utåt och jag tror inte de hade valt mig om de inte hade trott på mig. Det betyder mycket för mig.

Hur var det att bli filmad?

– Jag trodde inte att jag skulle fixa det, så det var en stor seger att det gick så bra. Det svåraste var att låta bli att titta in i kameran.

Vilka reaktioner har du fått?

– Bara positiva. Själv tycker jag att det känns konstigt att se mig själv på film. Vad har jag gjort för att förtjäna att vara med? Det är ju bara lilla jag… men jag är jättestolt över det!

Se filmen med Benthe Såstad här:

Mer från Accent