IOGT-NTO

Nytänkande i nya föreningen Vildvuxen

När föreningen Vildvuxen startade om igen förra året var tanken att skapa en välkomnande, utåtriktad och nytänkande förening med högt i tak.

Stämningen är avspänd och fokuserad på samma gång när 19 medlemmar och styrelsemedlemmar i varierande åldrar samlas en februarikväll för att delta i Vildvuxens föreningsårsmöte i Stockholm. Det bjuds på mackor, färgglada drinkar och glass efter mötet. Några har varit med sedan starten i början av 2014, medan andra är helt nya och här för första gången.

Mötet inleds med en namnrunda och några gemensamhetsskapande övningar, där en handlar om att ställa sig på rad utifrån skostorlek. Utan att yppa ett ord till varandra. Det går alldeles utmärkt. Efter en hel del skratt återvänder alla till sina platser och mötets mer formella del drar igång. Föredragningslistan ska betas av och klubbas igenom. Senare blir det diskussionsgrupper kring arbetsplanen 2015.

Vildvuxen fanns även före 2014, men hade då varit vilande under många år. Under tiden hade några engagerade medlemmar från Stockholm gått och funderat på att starta upp en nytänkande, modern och familjevänlig IOGT-NTO-förening som jobbar normkritiskt och som erbjuder roliga arrangemang – både organiserade och mer spontana – för den urbana medlemmen mitt i livet.

Sagt och gjort. 2014 återföddes Vildvuxen. Alla ”gamla” medlemmar valde att stanna kvar hos ”nya” Vildvuxen. Nathalie Carlryd utsågs till ordförande, Lina Eriksson till vice ordförande och Hanna Wretmark till kassör. Lina Staav, Therese Strömbäck och Farida Al-Abani blev ledamöter. Föreningen fick sammanlagt cirka 40 000 kronor i bidrag för att komma igång: 16 000 från Vit Juls pilotprojektsatsning, resten från IOGT-NTO:s tvåmiljonerspott.

Föreningens verksamhet syftar till att erbjuda kravlös gemenskap, vilket innebär att alla är välkomna att delta efter tid, lust och förmåga. Barn välkomnas på alla arrangemang, eftersom många medlemmar har barn. Tanken är att föreningen ska bedriva verksamhet genom olika former av folkbildning, arrangemang och föreningsmöten. Verksamheten formas utifrån medlemmarnas behov och önskemål. Under 2014 anordnade man bland annat en uppskattad klättringsverksamhet och ett stort julfirande på julafton, som varade hela dagen. Ett 50-tal medlemmar anslöt och festen blev väldigt lyckad.

En tanke som genomsyrar föreningen är att alla, inte bara styrelsen, ska kunna kanalisera sitt engagemang. Enskilda medlemmar får gärna komma med idéer och förslag.

– För oss är det viktigt att ha högt i tak. Det ska inte enbart vara vi i styrelsen som driver på, utan våra medlemmar är välkomna att dra igång grejer. Det kan vara någon som vill hålla ett yogapass. Då testar vi det! Eller någon som spontant vill dra ihop ett gäng för opretentiöst häng. Det ska vara högt och lågt, ingenting ska vara omöjligt, säger föreningens ordförande Nathalie Carlryd.

Hon berättar att man under året också har testat att samarbeta med andra organisationer och medlemmar för att få ny input och nya perspektiv. Hon tror mycket på att föra samman olika världar för ett maximalt utbyte av tankar och idéer. Det vitaliserar föreningen och utvecklar medlemmarna, anser hon.

– Vi vill växa och bli större. Men kanske inte på traditionellt sätt genom att stå ute och värva, utan genom att erbjuda roliga aktiviteter som många vill vara med på. Vi vänder oss i första hand till medlemmar i IOGT-NTO, men även till icke-medlemmar, eftersom vi tror på att bjuda in och att vårt normkritiska tänkande påverkar vår omgivning i positiv riktning, säger Lina Eriksson.

Som den unga och moderna förening Vildvuxen är kommunicerar föreningen gärna med sina medlemmar via sin Facebook-grupp, men även via mail eller brev för den medlem som önskar det.

Som alla föreningar står förstås Vildvuxen inför nya utmaningar 2015. En är att få medlemmar som inte sitter i styrelsen att engagera sig och komma med egna idéer.

En annan utmaning är att erbjuda prova-på-verksamhet och att få aktiviteter sponsrade av andra aktörer för att öka engagemanget för IOGT-NTO:s frågor.

Att barnen får vara med är viktigt, tycker alla som är med på mötet.

Något som alla också ser mycket fram emot 2015 är projektet ”Hemmafest”, som innebär att man arrangerar minst fem hemmafester riktade till alkoholbrukare. Syftet är att öppna upp för samtal om alkoholnormen, samtidigt som festdeltagarna erbjuds alkoholfri dryckesprovning. Hemmafesterna blir också ett bra värvningstillfälle och ett sätt att öka kunskapen om IOGT-NTO.

Tre medlemmar om Vildvuxen

Foto: Jonas Eriksson
Cornelia Cryner. Foto: Jonas Eriksson

Cornelia Cryner

”Jag är sprillans ny som medlem i Vildvuxen, men har varit direktansluten i IOGT-NTO sedan 2006. Dessförinnan var jag medlem i UNF. Jag kände att jag ville engagera mig igen och efterlyste en förening som kunde passa mig. Jag fick tips om Vildvuxen och valde att komma på årsmötet för att se hur det verkade. Det verkar vara ett jättekul och välkomnande gäng och verksamheten låter spännande och bra. Jag tilltalas av att föreningen är aktiv och utåtriktad. Jag vill kunna nå ut och förändra, det var ju det jag kände att jag gjorde när jag var med i UNF i Kiruna. Det var länge sedan jag var engagerad, så nu ser jag verkligen fram emot att hitta på roliga saker tillsammans med likasinnade. Eftersom jag har barn så tycker jag också att det känns bra att hela familjen är välkommen.”

Namn: Cornelia Cryner.
Ålder: 35 år.
Familj: sambo och treåriga tvillingar.
Bor: i Rågsved.
Gör: jobbar på lager med logistik.

Christer Karlsson. Foto: Jonas Eriksson
Christer Karlsson. Foto: Jonas Eriksson

Christer Karlsson

”Jag blev medlem i Vildvuxen alldeles nyligen. Jag har varit nykterist i 10 år och kände till IOGT-NTO och har länge funderat på att bli medlem, men ville samtidigt hitta en förening med bra verksamhet. Jag är ute efter sociala kontakter och att få vara aktiv. Jag googlade runt på olika föreningar och fastnade för Vildvuxen. När jag såg att det var årsmöte ville jag gå för att se vilka som var där. Jag fick ett bra intryck och jag gillar verkligen föreningen! Jag vill vara med på så mycket som möjligt, exempelvis studiebesök och resor. Men jag vill också vara med när andra föreningar bjuds in. Det är roligt att lära känna nytt folk.”

Namn: Christer Karlsson.
Ålder: 37 år.
Familj: singel, bor på ett gruppboende.
Bor: i Vällingby.
Gör: just nu allt möjligt.

Farida Al-Abani. Foto: Jonas Eriksson
Farida Al-Abani. Foto: Jonas Eriksson

Farida Al-Abani

”Jag har varit medlem i IOGT-NTO i cirka två år och har varit styrelseledamot i Vildvuxen sedan starten. Gick med i IOGT-NTO då jag kände en del som var och är medlemmar och då jag tycker att frågan och gemenskapen är viktig. Via dem och nyfunna vänner fick jag lära mig mer om vad IOGT-NTO är och kan erbjuda. Att jag valde att sitta med i styrelsen handlar om att jag tycker det är kul att engagera mig i föreningslivet ihop med likasinnade och jobba med frågor jag brinner för. Vildvuxen har massor av potential och jag känner att jag här kan göra mycket för att hjälpa andra, träffa nya vänner och för att utveckla mig själv som människa. Jag vill kunna förändra, belysa och påverka och det tror jag att jag kan göra i Vildvuxen samtidigt som jag har roligt. Att jobba med förändringsarbetet kopplat till en aktivitet så som vi gör i föreningen känns meningsfullt. Det är ett minst lika bra sätt att värva medlemmar som att stå ute och värva på vanligt sätt. Från april kommer jag att vara vice ordförande i föreningen vilket känns kul! Det som är roligt med att vara medlem i Vildvuxen är att jag tillåts tänka stort och det är lätt att se bortom alla begränsningar. Jag är särskilt laddad för våra hemmafester. Det ska ni hålla ögonen öppna för.”

Namn: Farida Al-Abani.
Ålder: 26 år.
Familj: make.
Bor: i Bromma.
Gör: arbetar på Smart Ungdom som drogförebyggare.

Mer från Accent