Unga

Nyktra toppar bland framtidens mäktigaste

I veckan presenterade tjänstemannafacket TCO en lista över vilka man tror kommer bli framtidens 99 mäktigaste personer. Två av namnen kommer från nykterhetsrörelsen.

På listan finns Ungdomens Nykterhetsförbunds ordförande Eric Tegnander såväl som Josefine Larsson från IOGT-NTO:s förbundsstyrelse.

– Det är såklart roligt att uppmärksammas för det jag gör och har gjort, säger Josefine Larsson.

Eric Tegnander är inte helt säker på hur han hamnat på TCO:s lista.

– Jag har funderat en del på det själv, men jag tänker att om man är ordförande för en ungdomsorganisation i fyra år så har man kanske gjort något avtryck, säger han.

Det är första gången Eric Tegnander hamnar på en liknande lista.

– Jag är inte van vid det, men det är jätteroligt. Det känns skönt på något vis. Jag har ju ändå lagt ned mycket tid på arbetet i UNF och att uppmärksammas av TCO blir någon form av validering av det man gör, säger han.

Det är tredje året i rad som TCO sammanställer listan. Samtliga listade är mellan 18 och 35 år och aktiva inom någon av kategorierna akademi, fack, journalister, näringsliv, organisationer, politik och opinionsbildare. Enligt TCO är syftet med listan att lyfta fram modiga, innovativa och drivna personer.

Josefine Larsson skulle dock inte själv beskriva sig som mäktig.

– Men jag känner att jag har stora möjligheter att påverka där jag är.

Vad ska du göra med din framtida makt?

– Jag ska fortsätta att utmana begränsande normer, inte minst kring vilka som har makt. Det som är bra med just den här listan är ju att den visar på ett brett spektrum av samhällsfunktioner och en mångfald bland de som är med. Så att fortsätta i den andan tycker jag är viktigt.

Listan toppas av handbollsspelaren Linnea Claeson. Under kategorin organisationer finns också Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Läs hela listan här.

Mer från Accent