Student

Nyktra strategier: Studentmottagningen

Hur gör du när familjen vill fira din studentexamen med alkohol? Accent bjuder på strategier för nyktrare firande.

Accent bad Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör och mindfulsobercoach, som driver alkoless.se och Anders Hammarberg, psykoterapeut och forskare, att resonera kring några vanliga dilemman för den som vill fira nyktert.

Jag tar studenten i juni och mina föräldrar ska ordna en mottagning för både mina och sina egna vänner, samt släkten, i mitt föräldrahem. De tycker att det känns fel och pinsamt att inte kunna bjuda gästerna på alkohol. Jag vill inte vara otacksam, men jag är nykterist och vill helst inte ha alkohol på min egen examensfest. Funderar på om jag kan ställa ultimatum? Hur ska jag få dem att förstå?

Ingela Hjulfors Berg: Ja, du kan ställa ultimatum, det är din fest och du bestämmer. Vill du ha en nykter fest, och om alla vet att du inte dricker, varför ska du bjuda på en massa alkohol? Du behöver inte göra det för dina föräldrars skull. Du är en föregångare, en förebild, du visar vägen!

Anders Hammarberg: Det är självklart att du ska få ha din studentfest som du vill! Det borde varje förälder lyssna in. Det kan vara svårt att ställa ultimatum speciellt när det har med föräldrar att göra, men mitt svar är absolut att du ska bestämma själv över festen.

Mer från Accent