Integration

Nyktra Cia tränade Filip & Fredriks somaliska bandylag

Nykteristen och konståkerskan Cia Embretsen lärde det somaliska bandylaget i Borlänge att åka skridskor. Nu är de bioaktuella i Filip & Fredriks film ”Trevligt folk”.

I dagarna har humorduon Filip & Fredriks dokumentärfilm ”Trevligt folk” biopremiär över hela landet. Filmen handlar om det första somaliska bandylag någonsin som har anmält sig till VM i bandy. Men de unga spelarna bor inte i Somalia, utan i Borlänge. När de började träna hade ingen av dem stått på ett par skridskor tidigare.

Men tack vare 32-åriga nykteristen Cia Embretsen, före detta ordförande i UNF och IOGT-NTO i Rättvik, lärde de sig snabbt att behärska skridskoåkning. Cia Embretsen, som har en bakgrund som konståkare, fick i uppgift att träna de somaliska killarna.

– Jag var med från start och tränade laget i tre månader. Ingen av dem hade någonsin stått på ett par skridskor så det var bara att sätta igång. Som vuxen är man ofta ganska rädd att ramla och slå sig på isen, så det tog ett tag innan deras rädsla släppte. Men sedan gick det bra!

Cia Embretsen berättar att erfarenheten med det somaliska bandylaget – som samtidigt är ett modigt integrationsprojekt – har förändrat henne som människa och har fått henne att utvecklas.

– Jag hade, som de flesta av oss, en massa fördomar. Bland annat tänkte jag i början, när jag skulle skjutsa laget, att de inte skulle vilja åka med en kvinna. Men där hade jag fel och mina fördomar kom på skam.

Cia Embretsen känner sig stolt och glad över att hon har fått medverka i projektet och tillkomsten av filmen och hoppas att budskapet ska nå fram till åskådarna.

– Jag hoppas att åskådarna ska se det jag ser. Att det här är unga killar som vill integreras, som vill ha jobb och som är både mänskliga och trevliga, säger Cia Embretsen.

Hon tillägger att det var rörande och fascinerande att se hur de som bjudits in till världspremiären i Göteborg häromdagen både grät och skrattade.

Mer från Accent