Nykterhet

Nykter livsstil allt mer poppis i Australien

Allt fler australiensare slutar dricka alkohol och väljer en helnykter livsstil. Viktökning och baksmälla är två skäl.

Antalet personer som slutat dricka alkohol i Australien ökade från 1,5 miljoner 2016, till 1,9 miljoner 2019. Det rapporterar ABC News.

En som slutat dricka alkohol är Ezrah Waith som tidigare brukade dricka när han var ute och festade. Nu står han på nattklubbsgolvet och inser plötsligt att han inte behöver alkohol för att vara sig själv.

– Alkohol kallas ”flytande mod” av en anledning. Det ger människor självförtroende att göra saker, men jag kände att jag alltid var bekväm med mig själv som jag är, säger han till ABC.

Enligt Australian Institute of Health and Welfare, AIHW, är antalet som slutat dricka det högsta sedan man började mäta 2001. Viktuppgång och baksmälla anges som vanliga orsaker.

Utbudet av alkoholfritt har också blivit bättre, även i Australien.

– Väljer man alkoholfria alternativ är det ingen som märker att man inte dricker alkohol, säger Ezrah Waith.

Annars kan sociala tillställningar lätt bli påfrestande, anser han.

– Det är egentligen inte frågorna som besvärar mig, men det blir tjatigt när du hela tiden måste förklara varför du inte dricker, säger han.

Den nya trenden påverkar alkoholproducenterna. Catie Fry är en sprittillverkare som producerar lågalkoholhaltiga ”spritdrycker”. Det är hon först med i Australien. Den typen av drycker har tidigare varit reserverad för öl- och vinproducenter.

Idén fick hon när hon själv var gravid och det enda som erbjöds henne att dricka var vatten och juice. De tre sorter hon tillverkar marknadsförs främst till kvinnliga konsumenter, men hon har blivit överraskad av det stora intresset från män.

– Jag blev varnad för att jag skulle förlora halva marknaden om jag vände mig till kvinnor, men så har det inte blivit, säger hon till ABC.

Catie Fry hoppas att hennes företag ska kunna bidra till att förändra alkoholkulturen.

– Tiderna förändras, så se dig omkring och var stolt och du ska se att andra kommer att följa med dig, säger hon.

Mer från Accent