Nattliv

Nyktra klubbar hetare än någonsin

Det började med nyktra klubb Sockerdricka i Uppsala och klubb Sobeer i Stockholm, nattklubbar med enbart alkoholfritt i baren. Nu följer Södertälje och Göteborg efter: Förra veckan invigdes Club Telge och i kväll invigs Klubb Tu666ummi i Göteborg.

IOGT-NTOs vice ordförande Andrine Winter invigningstalade när Club Telge slog upp portarna till Södertäljes kaxigaste klubb och hon är övertygad om att nyktra klubbar är en ny trend.

– Nyligen var ett gäng danskar här och kollade in klubb Sobeer i avsikt att starta något liknande i Köpenhamn. Fenomenet verkar sprida sig, vilket känns jättekul! Det är ju ett faktum att allt fler unga väljer att festa nyktert och Systembolaget slår försäljningsrekord med alkoholfritt. Förra året såldes 2 212 000 liter alkoholfria drycker, säger Andrine Winter.

Tommy Lindblom, ordförande i föreningen Club Telge och en av de drivande bakom den nyöppnade klubben, hoppas att konceptet ska göra succé.

– Lokalen ligger centralt i Södertälje, så vi hoppas att många ska hitta hit. De flesta som är medlemmar i föreningen är i sena tonåren, så det är inte omöjligt att det är den åldersgruppen som kommer. Men alla åldrar är förstås välkomna, säger Tommy Lindblom.

Club Telge kommer initialt att hålla öppet lördagskvällar. Blir intresset stort utökar man till fler kvällar.

Och ikväll blir det smygpremiär på Klubb Tu666ummi i Göteborg och klubbens projektledare Marcus Olsson är förväntansfull.

– Vi kommer vid detta första tillfälle att hålla till vid Frilagret, vilket är ett slags kulturcentrum för ung kultur, och kommer att hålla öppet under fyra timmar, fram till midnatt. Vi vill känna efter nu i början, men planerar att ha en löpande verksamhet på någon mer centralt belägen nattklubb i Göteborg, säger han.

Tanken är att det ska bli en riktig nattklubb med dans och musik – men utan alkohol i baren. Öppettider blir förhoppningsvis mellan klockan 22 och 05 på morgonen.

– Vi kommer att erbjuda alkoholfria drinkar, alkoholfri öl och lite speciella läsksorter med smak av maskros och tistel.

Klubb Tu666ummi marknadsförs främst via sociala medier, som Facebook. Men också via flyers och affischering.

-Detta känns jättespännande och det verkar finnas ett stort sug efter en nykter klubb. Många har hört av sig och vill hjälpa till.

Varför heter klubben Tu666ummi?

– Det känns kaxigt och lite fräscht, precis som tuggummi är. Vi drar en parallell mellan att vara nykter och tugga tuggummi. Kaxigt och fräscht!

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer