Moms

Nya momsreglerna påverkar inte IOGT-NTO:s second hand-butiker

Nya momsregler kan komma att drabba IOGT-NTO:s second hand-verksamhet i de fall de önskar utöka. Men i nuläget är de undantagna, eftersom de håller öppet mindre än 24 timmar per vecka och har många ideellt anställda.

Sedan årsskiftet är det nya momsregler som gäller för ideella second hand-butiker. Butikerna måste betala 25 procent i moms till Skatteverket på sålda varor – i likhet med all annan handel. Anledningen är att butikerna anses konkurrera på lika villkor.

Det drabbar stora aktörer med långa öppettider, som exempelvis Stadsmissionen, hårt. För IOGT-NTO:s del kommer de nya skattereglerna i nuläget inte att drabba lika hårt – åtminstone inte för den second hand-verksamhet som håller öppet max 24 timmar i veckan eller där majoriteten av de anställda arbetar ideellt. Dessa undantas nämligen Skatteverkets nya regler.

Möjligheternas Hus i Stockholm håller öppet 17 timmar per vecka och har en stor andel ideellt anställda samt personer i arbetsmarknadsåtgärder. Det gäller även Vännplatsens second-hand i Torslanda, som drivs som ett socialt företag sedan 2011.

– Vi är ganska små och har öppet mindre än 24 timmar i veckan, så vi slipper betala 25 procent i moms, säger Stefan Ström, verksamhetsansvarig på Vännplatsen.

 
Han är dock kritisk till de nya reglerna, som han menar sätter käppar i hjulen på alla de second-handbutiker som har längre öppettider. Många av dem gör en stor samhällsinsats genom att anställa människor i utanförskap. Nu kan de tvingas skära ner på verksamheten.

– Det är obegripligt. Vi får ju våra varor till skänks och moms har redan betalats en gång på dessa varor. Det känns märkligt att tvingas betala moms en gång till, säger han.

Han tillägger att för IOGT-NTO:s del så innebär det här att den second-handverksamhet som eventuellt skulle vilja utöka sina öppettider nu inte kommer att kunna göra det.

Jane Henriksson, föreståndare på Möjligheterna Hus i Stockholm, menar att även om de i nuläget undantas momsreglerna, så kan det möjligen komma att förändras i framtiden. Därför kommer styrelsen nu att lägga upp en plan för hur de ska göra om de skulle bli tvungna att betala 25 procent i moms.

– Jag tänker att vi då får ta ett helhetsgrepp och titta över hela ekonomin och skära lite här och där. Jag tycker inte att höjda priser är en väg att gå, det förlorar vi på. Utan man får kanske bli mer restriktiv med anställningar, åka mindre bil och strama åt hela verksamheten, säger hon.

Mer från Accent