Alkoholnormen

Ny show i Västernorrland utmanar alkoholnormen

Under oktober turnerar en alkoholnormkritisk show i IOGT-NTOs regi i Västernorrland. Tanken är att utmana och få människor att fundera kring alkoholens roll i samhället.

Idén till en show väcktes i fjol, efter att Västernorrlands distrikt beslutat att jobba med alkoholnormen på olika sätt.

– Ett bra sätt kan vara att väcka känslor och beröra med kultur. Man kan skratta åt en revy, men samtidigt väcka tankar när skrattet fastnar i halsen, säger Olle Häggström, distriktskonsulent i Västernorrland.

I samarbete med musikal- och showlinjen på Hola Folkhögskola började producenter från Mitt-revyn att skriva ett manus. Elever från folkhögskolan satte därefter upp showen, som hade premiär i söndags. I anslutning till föreställningen erbjöd man även provning av alkoholfria viner och öl.

Olle Häggström. Foto: Pierre Andersson
Olle Häggström. Foto: Pierre Andersson

Sammanlagt kommer showen Full insikt – ett spel om alkoholnormen att visas 7-8 gånger under oktober, bland annat på folkhögskolor, skolor under föräldramöten och för organisationer.

– Formatet är kort, föreställningen är bara 20 minuter, vilket möjliggör diskussioner efteråt. Föreställningen i söndags blev väldigt uppskattad, så vi hoppas och tror att kommande föreställningar, som äger rum under andra halvan av oktober kommer att göra succé, säger Olle Häggström.

Mer från Accent