Ny podd

Ny podd om alkoholnormen

I tio veckor ska Vitjul-ambassadörerna Manne Forssberg och Kitty Jutbring syna ”Sveriges kanske starkaste och minst ifrågasatta norm” i podden Askalas.

– Sedan jag slutade dricka alkohol för åtta år sedan har jag funderat mycket på min egen och andras relation till alkohol. Alkoholnormen finns överallt men ingen pratar om den. Därför ska det bli spännande att verkligen få nörda ner sig i podden, säger Manne Forssberg, som tillsammans med Kitty Jutbring leder Askalas, i ett pressmeddelande.

Efter dagens avsnitt kommer ett nytt att släppas varje tisdag. Totalt kommer tio avsnitt att sändas. Avsnitten kommer att ta upp olika teman som raggning, fest, jobbet och kompisrelationer samt varför alkohol är så starkt kopplad till traditioner och högtider?

– Jag har alltid varit fascinerad av normer, hur dom ser ut, hur dom funkar men framförallt vad som händer om du bryter dom. Nu är det alkoholnormens tur att bli synad i sina gamla sömmar från 1800-kallt. Det här ska bli så kul, säger Kitty Jutbring i pressmeddelandet.

I varje avsnitt kommer en gäst att dyka upp. I första avsnittet, som har temat raggning, gästas podden av både Emilie Roslund från Singelrådet och Sven Andreasson, alkoholforskare.

IOGT-NTO är en av de organisationer som stöttar Askalas.

– Kitty Jutbring och Manne Forssberg kom med idén. Det är deras podd och de ansvarar för innehållet, men vi stöder dem. Vi har inte påverkat innehållet, men vi har pratat med dem om olika vinklar som kan vara intressanta och vad som är viktigt att ta upp kring alkoholnormen, säger Andrine Winther, vice förbundsordförande i IOGT-NTO, till Accent.

Varför har inte IOGT-NTO sänt podd tidigare?

– Det är en bra fråga. Tiden var väl mogen nu och det klickade bra mellan oss och Kitty Jutbring och Manne Forssberg. De är bra ambassadörer för frågan, säger hon.

Podden stöds, förutom av IOGT-NTO, även av Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Lyssna på direkt på www.askalas.nu eller www.iogt.se/itunesaskalas.

Mer från Accent