Film

Ny film ska hjälpa ungdomar förstå konsekvenserna av att använda droger

IOGT-NTO Uppsala kommer i samarbete med kommunen och FMN under våren att producera en film mot droganvändning bland unga.

Ett filmprojekt som ska drivas av IOGT-NTO och Föräldraföreningen mot narkotika har nu beviljats föreningsstöd av Socialnämnden i Uppsala. Filmen riktar sig till ungdomar och projektet är en viktig förebyggande satsning och ett sätt att finna nya vägar att möta ökande narkotikaanvändande – samtidigt som föreningsliv och kommun får möjlighet att samarbeta. Det menar Anders Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga.

– Vi har sett en tråkig utveckling när det gäller narkotika bland unga. Alkoholdebuten sker i allt högre åldrar, men det finns en stor oro kring alla nya droger som dyker upp. Där vill vi vara en motkraft och med hjälp av filmaren Anders Land ska vi under våren spela in en film om drogernas konsekvenser som diskussionsunderlag på skolor, säger han.

Filmens handling är ännu så länge på synopsisstadiet, men kommer att gestaltas på ett sätt som kan få ungdomar att lyssna och reagera. Ungdomar med egna erfarenheter av droger kommer att medverka i filmen, som kommer att vara cirka 15-20 minuter lång. Tanken är att den ska börja visas i maj eller senast i augusti i år.

– Vi på IOGT-NTO är glada över den här möjligheten. Vi behöver mera fokus på narkotika och detta är ett sätt att ta ett steg framåt, säger Mona Örjes, verksamhetskonsulent IOGT-NTO i Uppsala län.

IOGT-NTO:s bidrag till filmprojektet handlar bland annat om att spåna fram idéer och upplägg, liksom att ge bra faktaunderlag till filmteamet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer