Hallå där

Ny Blåbandsordförande vill opinionsbilda mer

Hallå där Susanne Jensen, om valdes till ny ordförande för nykterhetsorganisationen Sveriges blåbandsförbund vid rikskonferensen i helgen.

Grattis! Hur känns det?

– Det är jättekul, faktiskt.

Vad är det bästa med Blå bandet?

– Att vi verkar för personlig helnykterhet på demokratisk och kristen grund.

Apropå nykterhet, ni har numera två nykterhetslöften. Hur kommer det sig?

– Vi har haft en del diskussioner om nykterhetslöftet. Hittills har löftet innehållit orden ”med Guds hjälp”. En del vill ha det stödet, medan andra inte tycker att det hör hemma i en modern folkrörelse. Nu har vi enats om en kompromiss och kan lägga stridigheterna bakom oss. Det kanske är det som är en modern folkrörelse, att man kan ha två olika löften och arbeta tillsammans även om man har olika syn.

Har ni haft någon diskussion om alkoholprocent i löftesdiskussionerna?

– I dag har vi samma som IOGT-NTO, 2,25 procent. Vi har påbörjat en diskussion om att sänka gränsen till 0. Det är väl Systembolaget som påverkat så att 0,5 nu uppfattas som gränsen för alkoholfritt. Att ta bort gränsen helt är inte aktuellt för oss.

Vad hoppas du åstadkomma som ordförande?

– Jag hoppas kunna synliggöra och lyfta fram vår lokala verksamhet. Vi har många eldsjälar som jobbar på runt om i landet och många fantastiska föreningar. Deras arbete borde få synas mer. Och så vill jag att vi ska bli en tydlig opinionsbildare. Där kan vi bli bättre.

Har du varit medlem i Blå bandet länge?

– Ja, jag har varit med sedan jag var tolv år. I Börje, utanför Uppsala, där jag växte upp vara alla med. Det gjordes så många roliga aktiviteter för oss unga.

Mer från Accent