Vit jul

Nu drar Vit Jul-kampanjen igång

December betyder att Vit Jul-kampanjen drar igång. IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt lyfter fram de utsatta barnen, men också alla engagerade ambassadörer.

I och med att vi nu har gått in i december månad drar Vit Jul-kampanjen igång på allvar – för åttonde året i rad.

– Kampanjen har verkligen blivit en succé som når ut till många människor som vi inte pratar med annars och det känns förstås väldigt roligt. Den har en allvarlig sida och en lättsam sida och båda är lika viktiga, även om Vit Jul främst handlar om de utsatta barnen, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt.

Hon fortsätter:

– Julen är en svår period för barn som har det jobbigt hemma. Skola och fritids är stängt, det finns ingenstans att gå. Man kan ofta inte ens gå hem till en kompis under juldagarna, eftersom de är vikta till den närmaste familjen. Alla verkar sträva efter en sagoboksjul, men få har det ju så. I dag ser familjer ut på en massa olika sätt. Det borde vara naturligt att bjuda in en kompis, men tyvärr fungerar det sällan så.

Där kommer alla Vit Jul-aktiviteter in i bilden. De blir ett sätt att bjuda in till nykter och rolig gemenskap under juldagarna.

– Uppfinningsrikedomen exploderar, många föreningar hittar på väldigt fina aktiviteter. Det är också roligt att så många människor utanför nykterhetsrörelsen bär kampanjen genom att skriva om den i krönikor och bloggar. Man måste inte jobba hos oss för att lyfta fram Vit Jul eller ordna en aktivitet! säger Anna Carlstedt.

Hon är glad och tacksam över att så många vill vara ambassadörer och att så många väljer att skriva under för en Vit Jul.

– Det är lättsamt och enkelt att lova att vara nykter för barnens skull under julens tre dagar. Många kända och okända personer ställer upp på det här och jag är övertygad om att våra frågor blir mer hanterliga genom den här kampanjen. Vit Jul är enkelt, konkret och ger omedelbart resultat, säger Anna Carlstedt.

Hon tillägger att hon också tycker det är positivt att det har kommit så mycket bra alkoholfria drycker.

– Jag vill påstå att Vit Jul-kampanjen ger människor en möjlighet att testa den uppsjö av fantastiska och goda alkoholfria drycker som dykt upp de senaste åren. Finns det bara lagrad julmust på julbordet så kan alla fira julen på lika villkor istället för att vissa dricker ”vuxendricka” och andra dricker saft, säger Anna Carlstedt.

Själv älskar hon julmust. Favoriten heter Zeunerts och finns att köpa i vissa mataffärer.

– Nygårdas lagrade julmust på Systembolaget är också jättegod. Ett annat tips är att värma äppelmust eller kanske blåbärsmust och stärka upp dryckerna med exempelvis en kanelstång för mera smak.

Hon tipsar om en av ambassadörerna, nyktre krögaren Fredric Andersson, har lagt upp sina bästa alkoholfria tips till julmaten på Vit Juls hemsida.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer