NBV

NBV startar digital studiecirkel om Astrid Lindgren

I dagarna har NBV lanserat en studiecirkel om Astrid Lindgren. Det är första gången på länge som NBV tar fram ett nytt kulturmaterial.

Det är jättekul. Det var länge sedan NBV tog fram ett nytt kulturmaterial, säger Catharina Sandberg, biträdande förbundsrektor på NBV.

Helt nytt är materialet dock inte.

– Det bygger på ett material som vi tog fram i tryckt form i slutet av 1980-talet. Nu har vi uppdaterat och kompletterat det, säger hon.

Uppdateringen har gjorts av författarna till det ursprungliga materialet, Gunilla Zimmerman och Ingemar Nilsson, tillsammans med Katarina Kjellberg på NBV och går under namnet Astrid Lindgren – Sveriges främsta exportvara.

Materialet ger deltagarna möjlighet att välja inriktning.

– Man kan välja om man vill fokusera på Astrid Lindgrens författarskap, karaktärerna eller något annat. Antingen gör man en hel cirkel på ett tema, eller så väljer man att göra en eller flera träffar kring varje tema. Det är väldigt flexibelt, säger hon.

Andra teman handlar om Astrid Lindgrens barndomsår och hur det påverkat hennes barndomsskildringar, uppbrottet från Vimmerby och de flick- och ungdomsböcker hon debuterade med, eller hennes mer overkliga sagor som ofta berör sorgliga teman, som Bröderna Lejonhjärta och Mio min mio.

Det digitala formatet ger också möjlighet att välja om man vill genomföra cirkeln på distans.

– Vi ser det här som början på något nytt. Både det digitala och en vidareutveckling av distansstudiecirkelmetoden. Många prioriterar det fysiska mötet, men det är en extra möjlighet att kunna ha cirkel tillsammans fast man befinner sig på olika platser.

Med musik har NBV jobbat på det sättet länge.

– Man gör musik tillsammans även om man inte är på samma plats samtidigt. Gitarristen sitter hemma och lägger på sin del och sedan lägger basisten och trummisen på sina delar, helt oberoende av tid och rum. Även professionella musiker jobbar numera ofta på det sättet, säger hon.

Det är inte bara Astrid Lindgren som nu sjösätts som digital studiecirkel.

– Vi har även materialet till ”Jag röstar – för demokratin”, ”Cannabislotsen” och ”Normalia” digitalt. Den förstnämnda är helt öppen för alla att använda. Cannabislotsen och Astrid Lindgren är förbehållet dem som deltar i studiecirkeln.

Cannabislotsen bygger på Pelle Olssons bok Big Marijuana.

– Staffan Hübinette, på Tollare folkhögskola, har gjort studiematerialet till boken. Det är, liksom Astrid Lindgren-materialet, indelat i olika teman samt ett kunskapsmaterial.

Den som är intresserad av att starta en studiecirkel vänder sig till någon av NBV:s verksamhetsutvecklare som finns runt om i landet.

– I samråd med dem lägger man sedan upp studiecirkeln och anmäler deltagare, säger Catharina Sandberg.

Mer från Accent