Hasch

NBV ställer in samarbete med narkotikadebattör

Accent repriserar förra årets mest lästa artiklar på webben. På plats 7: I oktober ställde NBV in samarbetet med narkotikadebattören Allan Rubin efter kritik på sociala medier.

När ’peace and love’ blir ’hate and war’ är namnet på Allans Rubins seminarie som kommer äga rum den 23e november på IOGT-NTO-gården Klara Södra i Stockholm. Som arrangörer stod, i alla fall tills alldeles nyligen, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV), Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS), Nykterhetsrörelsens Samorganisation (NSO), Svenskar och invandrare mot droger (SIMON) och Anhöriga mot droger (AMD).

På evenemangssidan står det att seminariet ska handla om haschmissbruk bakom vansinnesdåden i Nice, Köpenhamn, Boston, Paris och ”stenkastarvåld” i svenska förorter. NBV meddelar nu att de drar sig ur arrangemanget. Detta efter att det kommit fram kritik mot föredraget på sociala medier.

– När vi tittade närmare på vad föredraget skulle handla om så såg vi att de slutsatser och kopplingar som föredragshållaren gör inte är tillräckligt faktabaserade. Och det är inget som vi kan ställa oss bakom, säger Ninve Düzgün Khelil, regionschef på NBV i Stockholms län.

Hur kommer det sig att den här bokningen gjordes från första början?

– Vi fick en sammanfattning kring föredraget och i ett planeringsskede tyckte vi att det såg rimligt ut. Men när vi fick mer information om formulering och föredragshållare så har vi valt att dra oss ur.

Rolf Bromme är ordförande för NSO, som inte bryter samarbetet efter den framkomna kritiken på sociala medier.

– Den här kritiken kommer främst från folk som vill legalisera narkotika och vi är inte så imponerade över deras kunskapsnivå.

Är ni imponerade över Allan Rubins kunskapsnivå?

– Allan Rubin har gjort upptäckter som forskarna missar. Hans arbete är inte att betrakta som vetenskapligt utan journalistiskt. Han har hittat kopplingar till hasch i ett antal terroristfall i Europa och det är något som svenska tidningar inte skriver om.

När Accent når Allan Rubin har han ännu inte nåtts av nyheten och vill  därför inte kommentera.

Allan Rubin är från början arkitekt men har under många år intresserat sig för hasch och dess påverkan på hjärnan. Han har tidigare uppmärksammats för att ha dragit kopplingar mellan hasch och satanism, och hans böcker har fått kritik för att de inte grundar sig på vetenskap. I sin senaste bok 100 haschrelaterade vansinnesdåd radar han upp brott som han anser på ett eller annat sätt går att koppla till hasch.

Rolf Bromme på NSO tycker inte att Allan Rubins idéer är särskilt kontroversiella.

– Det finns kopplingar mellan hasch och satanism, vi har sett exempel på det.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent