NBV

NBV kan bli ett av de största studieförbunden

Nästa år kommer NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsförbund, sannolikt att segla upp som det fjärde största studieförbundet i Sverige. På fyra år har antalet studietimmar ökat med 600 000.

Alla siffror tyder på att NBV kommer att bli ett av landets största studieförbund kring årsskiftet. 2011 hamnade man som nummer åtta av tio studieförbund, där det tionde var det minsta. Då hade man en miljon studietimmar. Nästa år kommer man troligen att vara det fjärde största studieförbundet med 1, 6 miljoner studietimmar.

– Det känns förstås roligt att vi har vuxit så mycket och jag hoppas att prognosen håller i sig. Ökningstakten har varit jämn de senaste åren och anledningen är att vårt fokus har varit verksamhet. Det ligger ju i vårt uppdrag att nå så många människor som möjligt och för att uppnå det har vi bland annat skurit ner på de centrala kostnaderna med 20 procent, säger Åke Marcusson, förbundsrektor på NBV.

Han menar att av de cirka 56 000 personer man kommer att ha nått i år är endast 6000 medlemmar i nykterhetsrörelsen. Resten kommer utifrån.

– Det är positivt och det är vårt mål att nå många utanför rörelsen. NBVs verksamhet är en bra plattform för att nå ut med våra frågor och vår värdegrund, säger han.

Mer från Accent