Rörelsehistoria

När nykterhetsrörelsen tog science fiction till Sverige

Under 1900-talet hade nykterhetsrörelsen många strängar på sin lyra. Bland annat var man bland de absolut första att ge ut science fictionlitteratur på svenska.

Det hade egentligen bara kommit ut en antologi på Natur & Kultur som hette “Morgondagens äventyr” innan Eklunds lanserade sin science fiction-serie 1953, säger Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap  och lärare i förlagskunskap vid Stockholms universitet.

Eklunds var ett förlag som tidigare hetat Svenska nykterhetsförlaget och som senare skulle komma att heta Sober förlag. När Eklunds började ge ut science fiction var genren ännu i sin linda.

– Det fanns ett stort intresse för science fiction i Sverige under tidigt 50-tal. Till och med Harry Martinson tog inspiration från genren när han skrev Aniara. Det var först framåt 60-talet som genren tappade i anseende.

Foto: Jens Wingren

Eftersom Eklunds var så tidiga på bollen kunde de välja och vraka bland de största namnen inom genren. Totalt gav man ut åtta böcker av författare som Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke och John Wyndham.

– Kanske är det anledningen till att så många av böckerna i Eklundsserien getts ut på nytt, till skillnad från mycket annan science fiction på svenska som släpptes på den här tiden, säger Jerry Määttä.

När Eklunds tappat intresset för science fiction köptes titlarna upp av genre-pionjären Sam J. Lundwall som sedan dess gett ut alla titlar på nytt, utom en. Den enda missen i serien tycker Jerry Määttä är Robert Heinleins bok Sjätte kolonnen, den enda boken som inte gavs ut på nytt.

– Förutom den så fick Eklunds böcker generellt goda recensioner.

Många andra svenska bokförlag började ge ut science fiction i mitten på 50-talet. Men det var få som blev långlivade eller utgivna på nytt. Bonniers gav ut en serie böcker som kallades Planetböckerna och som riktade sig mer till barn än Eklunds böcker. Pingvin gav ut en serie billiga pocketböcker som kallades Atom-böckerna.

1956 slutade även Eklunds att ge ut science fiction. Man hade planerat för en serie på åtta böcker och allt eftersom publicerades de i långsammare takt.

– Kanske fanns det inte ett så stort intresse av världsfrånvända fantasier som man hade trott, eller så konkurrerade de olika satsningarna ut varandra, säger Jerry Määttä.

Mer från Accent