Raggning

När IOGT-NTO raggade brudar

Är det verkligen sant att IOGT-NTO gjort en kampanjlåt som heter ”Man kan ragga brudar utan sprit”? Och stämmer det att förre Systembolagschefen Gabriel Romanus rappar på samma låt? Accent bestämmer sig för att gå till botten med historien och hittar ett överraskande resultat.

En dag när vi på Accentredaktionen åt lunch ihop kom frågan upp: Är ”Man kan ragga brudar utan sprit” med Mikael ”Prinsen” Trolin den mest skämskuddeaktiga nykterhetsrörelselåten genom tiderna? Några hade aldrig hört talas om låten och undrade om den verkligen existerade. Ett par klick senare hittade vi den på YouTube och kunde konstatera att den inte alls var något påhitt.

Och med över 4 000 visningar verkade den ha fått nytt liv på nätet. Här hörs också den tidigare Systembolagschefen Gabriel Romanus som, mitt i låten, levererar fakta om alkohol och det olämpliga i att använda alkohol just när man ”raggar”. Vi beslöt oss för att ta hjälp av våra läsare och la ut frågan på vår facebook- och twittersida.

//

Inlägg av Accent.

Några av kommentarerna var:

”Det svänger ju! Eventuellt har ’Jag är en ung godtemplartjej’ en ännu bättre text.” (Johan)

”Jag har länge haft tummen upp för det originella finlandssvenska bandet Viktor Hurmio & fetknopparna. Deras låt Kärlekselixiret handlar om att tacka nej till rusdryck genom att säga: ’Jag dricker helst mjölk!’. Tyvärr har den inte ännu upptagits som den finlandssvenska nykterhetsrörelsens kampsång. För den som inte förstår dialekten finns texten här” (Ida)

En annan läsare ställde sig dock frågan:

”När gav IOGT NTO ut denna? Och varför?” (Ellen)

Ellens fråga kändes befogad. Vad var bakgrunden till utgivningen? Vilket syfte hade IOGT-NTO med att ge sig in i skivbranschen? Efterforskningarna ledde fram till Anders A Aronsson som var förbundskassör i IOGT-NTO när skivan spelades in. Han var även inblandad i produktionen.

– Den var ett led i en stor satsning vi gjorde på att värva fler medlemmar och stärka IOGT-NTO:s profil för dem som redan var med. Skivan var ett sätt att ge IOGT-NTO en roligare profil. Förslaget till låten kom från Mikael Trolin. Han tyckte att vi behövde lite ny musik i rörelsen. Det var också han som föreslog att vi skulle be Gabriel Romanus medverka. Vi var alla politiskt aktiva i Folkpartiet på den tiden och kände varandra, säger han till Accent.

Musiken skulle alltså stärka nykterhetsrörelsen. Och det märks för den som lyssnar till texten:

”Hör upp syster, bror och främling, så nu samlas vi en gång

Därför skall förnuftet segra

Kom och sjung med i denna vår samstämda sång

ref: Man kan ragga brudar, brudar utan sprit…”

När CD-singeln släpptes i oktober 2004 väckte den viss uppmärksamhet och debatt. Men för Gabriel Romanus var det inte början på någon ny karriär som rappare.

– Nej, det blev väl ingen kioskvältare det där direkt. För övrigt är jag helt omusikalisk, men vi spelade skivan på någon folkpartimiddag till allmänt nöje, säger han till Accent.

Han berättar att hans uppgift på skivan var att förklara varför det var bättre att avstå från alkohol.

– Jag hade haft lite kontakt med Mikael Trolin eftersom han var nykterist och mycket alkoholpolitiskt intresserad. Jag tror det var därför jag blev tillfrågad, säger Gabriel Romanus.

Den värvarsatsning som skivan ingick i var början på den värvningsverksamhet som IOGT-NTO fortfarande driver.

– Vi hade värvarallsång och så sponsrade vi Robert Wells sommarturné. Vi syntes både i samband med den och vid en massa andra evenemang. Det var första gången IOGT-NTO gav sig ut på värvarturné. Vi satsade på stor exponering och la en ”bombmatta” med värvare över landet. Vårt mål var att värva 1 000 nya medlemmar i månaden. När året var slut hade vi nått målet med några hundra tillgodo. Det var en rejäl nivåhöjning jämfört med tidigare, säger Anders A Aronsson.

CD-singeln var alltså en av många åtgärder för att öppna IOGT-NTO och bli fler medlemmar. Mellan åren 1993 och 2000 tappade nämligen IOGT-NTO närmare hälften av sina medlemmar. Raset fortsatte även i början på 2000-talet. Men år 2004 vände trenden. Då valde 3 000 personer att ansluta sig jämfört med ynka 487 personer år 2003. Och under 2005 lyckades man värva hela 12 495 nya medlemmar. Det var också under den här perioden som IOGT-NTO:s värvarresor startade.

– Värvarpremier hade funnits redan tidigare, men i den vevan började vi med värvarresor för att stimulera motivationen. Det visade sig att många av de som kom in via den sociala verksamheten var bra på att övertyga och värvade många. Vi reste till Vietnam 2006 med dem som värvat flest. Det var inte en turistresa även om vi besökte en del turistmål, säger han.

Anders A Aronsson berättar att det var långa och många diskussioner innan man beslöt sig för att göra den stora satsningen. Men frågan är om nykterhetsrörelsen varit så stark som den är idag utan de massiva insatserna som startade år 2004.

– Det kostade ju en del, säger Anders A Aronsson, men vi liksom andra organisationer tappade medlemmar och det fanns en hel del kritik mot den professionalisering av rörelsen som man såg. Vi stod i ett vägskäl; antingen skulle vi nöja oss med att vara en smal, men effektiv organisation med ett bra budskap som talade för sig själv, eller så skulle vi försöka satsa på att bli fler. Vi bestämde oss för det senare. Det är ändå en styrka att vara många, och det finns fortfarande många som inte blivit tillfrågade om de vill bli medlemmar, säger han.

Så, även om låten inte gav önskad effekt var andra metoder desto lyckosammare för att ragga nya medlemmar till IOGT-NTO. Och svaret på frågan om den mest skämskuddeaktiga nykterhetsrörelselåten låter vänta på sig. Komikern och skribenten Kalle Lind har gjort egna efterforskningar i sin blogg.

Vi på Accent efterlyser fortfarande fler, både bra och dåliga, exempel på nykterhetsrörelselåtar. Skriv i kommentatorsfältet nedan eller mejla accent@iogt.se. Tack!

Mer från Accent