Internationellt

Mindre pengar för internationellt arbete att vänta under 2017

IOGT-NTO:s internationella avdelning har fått kraftiga nedskärningar på de anslag som man sökt från Forum Syd. Det kan leda till att planerade samarbeten kan behöva ställas in.

Cirka 75 procent av internationella avdelningens finansiering kommer från Forum Syd. Men efter att ha gjort en ansökning om medel för de kommande fem åren fick avdelningen i slutet av 2016 beskedet att man skulle få en nedskärning med 21 procent av det ansökta bidraget. Senare fick man reda på att man kunde förvänta sig ytterligare 6 procent mindre medel för det kommande året.

Sara Heine är biträdande generalsekreterare för IOGT-NTO:s internationella avdelning:

– Det är allt fler organisationer som söker bidrag från Forum Syd och många har nu sökt mer medel än tidigare. Det har gjort att samtliga större organisationer inom Forum Syd har fått stora nedskärningar, säger hon.

Forum Syd är en biståndsorganisation med 160 medlemsorganisationer varav IOGT-NTO är den organisation som har allra störst. Många större organisationer har på sistone anslutit sig och sökt mer pengar än vanligt på samma gång. Forum Syd, som i sin tur får sina pengar från Sida, har därför fått svårare att få pengarna att räcka.

Nedskärningarna kommer enligt Sara Heine leda till en mindre budget 2017 IOGT-NTO:s internationella arbete.

– Det är jättetråkigt, för vi har en rad nya organisationer och projekt som vi hade tänkt att påbörja samarbeten med. Där behöver vi tänka om och hitta andra medel.

Att få tag på andra medel kan handla om att få tillgång till mer svenska biståndsmedel, men även att söka bidrag från internationella fonder eller samarbeten med andra organisationer.

– Vi kommer inte nöja oss med hur det ser ut idag. Vi vill kunna utveckla vårt arbete, säger Sara Heine.

Vilka samarbeten är det som riskerar att falla ifrån?

– Det gäller framför allt projekt om Vietnam och Malaysia där vi jobbat alkoholpolitiskt men inte haft några samarbetsorganisationer där vi nu inte kan starta den verksamhet vi önskat under 2017. Även i Kambodja och Laos hade vi tänkt utöka med fler partnerorganisationer men kommer nu behöva vänta med det. Flera samarbeten kommer även behöva avslutas tidigare än planerat.

Sedan 1994 har IOGT-NTO:s internationella avdelning arbetat med samarbetspartners i Östafrika, Balkan, Sri Lanka och Sydostasien. Du kan lära dig mer om IOGT-NTO:s internationella arbete i åttonde avsnittet av Accentpodden.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer