Miljonlotteriet

Miljonlotteriets vd går vidare

Miljonlotteriets Ludwig Alholt kommer efter nio år att sluta som vd. Accent kan nu som första tidning avslöja vad han kommer göra i stället.

För många är Ludwig Alholt synonymt med Miljonlotteriet, IOGT-NTO:s lotteriverksamhet, efter de nio år han suttit som vd. För två veckor sedan blev det klart att han kommer sluta.

Ludwig Alholt säger att Miljonlotteriet befinner sig i ett stabilt läge och att det därmed är ett bra tillfälle för honom själv att gå vidare.

– Det krävs lite mod för att våga lämna i det här läget. Många skulle nog tänka att de ville vara kvar när förutsättningarna är goda – men jag känner att det är som att gå hem från festen när den är som roligast. När jag gick till jobbet första dagen som vd kom jag hit med uppriktig kärlek och längtan till jobbet. Så kände jag även den dagen när jag informerade om att jag skulle sluta, säger Ludwig Alholt till Accent.

Han beskriver de nio åren på lotteriet som ett stort förändringsarbete som nu är i hamn.

– När jag kom in i företaget hette det IOGT-NTO Lotterier och produkten hette Miljonlotteriet. Jag har medverkat till att skapa en enhetlighet kring namnet och en tydlig identitet kring varumärket. Det har varit resa i sig, för det har handlat om att alla ska se samma sak och känna ett förtroende för att Miljonlotteriet är IOGT-NTO:s lotteri, säger Ludwig Alholt.

Den 1 februari kommer Ludwig Alholt att börja som vd för Brunngård Group, ett företag som delvis ägs av Ikea och levererar skotillbehör.

– För mig är det spännande för att jag får komma in i en ny bransch och lära mig nya saker. Man kan tillföra mycket om man kommer till ett nytt sammanhang. Jag vill gärna komma till en plats där jag kan skapa förändring, där jag kan uppleva att jag gör stor nytta. För mig är det en viktig faktor, att känna att jag kan förändra och påverka saker, säger Ludwig Alholt.

Vad är det viktigaste du tar med dig från tiden på Miljonlotteriet?

– Den starka engagemangskulturen – att få vara engagerad på riktigt i det man gör, i människorna som man jobbar med och produkterna som man gör till kunderna. Att det känns som att det man gör spelar roll. När man är många som jobbar för samma sak föds en grym positiv kraft som jag vill skapa på alla ställen jag kommer att hamna på.

Vilken tror du är Miljonlotteriets största utmaning framöver?

– Jag tror det finns väldigt bra möjligheter för Miljonlotteriet att växa och även i framtiden ge mycket goda överskott till IOGT-NTO-rörelsen. Så den största utmaningen för både IOGT-NTO och Miljonlotteriet tror jag är att fortsätta vara lyhörd för de stora förändringarna på spelmarknaden, och att alltid ha med sig kundperspektivet. Där tror jag att Miljonlotteriet har något väldigt intressant att erbjuda, både i form av produkterna och i det goda som överskottet går till.

Miljonlotteriets styrelse har startat rekryteringsprocessen för att hitta en ny vd. Mattias Westholm, vice vd på Miljonlotteriet, tar över som tillförordnad vd tills rekryteringen av Ludwig Alholts efterträdare är klar.

Mattias Westholm, tiillförordnad vd på Miljonlotteriet. Foto: Nathalie C. Andersson
Mattias Westholm, tiillförordnad vd på Miljonlotteriet. Foto: Nathalie C. Andersson

– Det ska bli jätteroligt. Jag har jobbat här i 16 år och kan både spelbranschen och företaget bra, och tycker att jag har bra kopplingar till IOGT-NTO. Jag vill verkligen vara med och utveckla verksamheten ytterligare så att den ger ett ännu större överskott till ägarna, säger Mattias Westholm.

Mer från Accent