Miljonlotteriet

Miljonlotteriet utbildar anställda i spelansvar

Spelbranschen förändras och konkurrensen på marknaden ökar. Så också larmen om spelberoende. Därför utbildar IOGT-NTO:s spelbolag Miljonlotteriet sina medarbetare i spelansvar.

Webbutbildningen lanserades för 1,5 år sedan och tar cirka en timme i anspråk. Samtliga 55 anställda vid Miljonlotteriet i Mölnlycke har genomfört den.

– Medarbetarna ska göra den varje år, för att repetera och bygga på sin kunskap, så att vi ökar kompetensnivån om spel och spelansvar i företaget, säger Mattias Westholm, tillförordnad vd på Miljonlotteriet.

Utbildningen är indelad i kapitel som behandlar spelhistoria, spelproblem och förebyggande åtgärder – med fokus på Miljonlotteriets egna spel.

– Avsikten är att vi på företaget ska bli ödmjuka inför spelet. Vi vill förstås sälja våra spel, men vi ska vara seriösa och inte pusha för hårt.

Miljonlotteriet satsar medvetet på så kallade långsamma spel: 85 procent av de spel som säljs är prenumererade, 10 procent är digitala spel, och 5 procent är skraplotter.

– Vi använder spelansvars-verktyget Playscan, som varje vecka analyserar spelbeteendet hos alla som spelar digitala spel hos Miljonlotteriet. Varje vecka analyseras beteendet hos 25 000–35 000, det görs helt anonymt.

De kategoriseras sedan som röda, stor risk att man redan har, eller utvecklar spelproblem, gula, viss risk, och gröna, låg risk. Av Miljonlotteriets kunder är 98 procent gröna, 1,4 procent gula och 0,6 procent röda. Rikssnittet för hela befolkningen (inte bara spelare) är 92,4 procent gröna, 5,4 procent gula md ”moderat risk”, 1,7 procent gula med ”viss risk”, och 0,3 procent är röda (Källa: Swelog).

– Miljonlotteriets siffror är alltså bättre än rikssnittets, vilket förstärks ytterligare eftersom rikssnittet avser alla svenska mellan 16 och 84 år, alltså även ickespelare, medan vi bara bedömer de som faktiskt spelar, säger Mattias Westholm.

Som spelare kan man aktivera sitt eget Playscankonto. De som gör det får sedan automatgenererade meddelanden med tips och råd om hur de ska hantera sitt spelande för att minimera risken att få spelproblem.

Erik Wagner, IOGT-NTO:s tillförordnade generalsekreterare, öppnar för att också IOGT-NTO:s anställda ska få ta del av Miljonlotteriets utbildning i spelansvar.

– Jag tycker att det är viktigt att fler medarbetare i IOGT-NTO vet hur Miljonlotteriet arbetar med spelansvar för att kunna svara på frågor från medlemmar och andra, säger han.

Han tillägger att  IOGT-NTO är stolt över det arbete som Miljonlotteriet gör gällande marknadsföring, produktutveckling och säkerhetstänk kopplat till en ansvarsfull lotteriverksamhet.

– Det är mycket stor skillnad på Miljonlotteriet och till exempel utländska spelaktörer som nu arbetar mot en svensk marknad, säger Erik Wagner.

Mer från Accent