Gävle

Militanta nykterister tar på sig attack

Natten till lördag kastade någon en kaustiksodabomb mot krogen Terrassens uteservering i Gävle. Nu tar en grupp som kallar sig Revolutionära Nykterhetsfronten Norrland på sig dådet.

I ett mail som skickats till Arbetarbladet skriver någon under namnet Revolutionära Nykterhetsfronten Norrland att helgens sprängning ”är startskottet på en revolutionär våg av attacker mot alkoholförättningar norr om Dalälven”. Den som skickat mailat skriver också att förra veckans narkotikakonferens Sverige mot narkotika i Gävle är ett exempel på den ”värsta sortens hyckleri” eftersom alkohol fortfarande får säljas öppet i hela Gävle.

Ännu har ingen gripits för helgens attack mot Terrassen. Det återstår att se om gruppen som säger sig ligga bakom dådet finns på riktigt eller om det handlar om någon som tagit tillfället i akt att försöka skapa opinion kring alkohol.

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger till Arbetarbladet att det är omöjligt att avgöra om det faktiskt är gärningsmännen som är avsändare till mailet.
– Det kan vara ett direkt skämt. Det faktum att mejlet kom efter händelsen talar för att det är någon som ser läget och hakar på, säger han.

Ingen skadades av den hemgjorda bombens frätande innehåll.

Mer från Accent