Dryckestips

Magnus Lundgren tipsar: Goda drycker till svamp

Nu är skogarna fulla av svamp. Har du plockat och ska äta i helgen så bjuder Magnus Lundgren Accents läsare på dryckestips.

Beskows VY Äpple Humle

Vad: När Fredrik Beskow skapade VY-konceptet så hade han kvalitet i tankarna. Han ville göra alkoholfria drycker av högsta kvalitet för måltiden. Hans slogan har varit ”Alkoholfrihet som berör utan att berusa. En dryck till den goda måltiden.

Äpple Humle är en dryck gjord på must av äpplen från Bjärehalvön som sedan blandats med en helt torr cider gjord på äpple och rönnbär, och sedan smaksatt med rabarber och humle. Resultatet är en dryck med mindre än hälften så mycket socker som en vanlig äppelmust.

Doften är vinliknande med tydliga inslag av humle tillsammans med gröna äpplen. Smaken är medelfyllig, halvtorr med hög syra.

När: Smörstekta kantareller på toast med lite riven Västerbottenost passar fantastiskt till denna dryck.

Var: Finns idag på många Systembolag, men även på flertalet andra försäljningsställen.

Alain Milliat Jus Raisin Rouge Merlot

Vad: Alain har odlat frukter och bär på familjeegendomen i Orliénas sedan 1983. Det som ofta skiljer juicer från Alain Milliat mot andra producenter är den höga koncentrationen av frukt och bär som gör att smaker och dofter blir magiska. Jus Raisin Rouge Merlot är inget undantag och är en ren druvjuice gjord på en av Frankrikes stoltaste druvor.

Doften är härligt fruktig av mörka bär och man kan även känna en fin doft av svamp och örter. Juicen är rätt söt och mycket fyllig, men samtidigt med en fin syra vilket ger en bra balans.

När: Gör en rustik höstgryta med rotfrukter, högrev och svamp. Var försiktig med syran i grytan, då hög syra får dryck att kännas sötare. Servera med bröd och använd gärna ett glas med stor kupa för druvjuicen för att verkligen få fram alla smaker och dofter.

Var: Finns på många Systembolag men även i vissa mataffärer och på t.ex Mathem.

Tosterup Premium Cider Alkoholfri

Vad: Tosterup på Österlen i Skåne är inte bara känt för inspelningen av kockarnas kamp. Nuvarande ägarna Catherine och Jan Ehrensvärd har sedan 2014 planterat närmare 50 000 äppelträd på egendomen av lite olika utvalda sorter som Ingrid Marie, Saga, Santana, Frida och Elise. Från denna odling producerar man ett antal olika cidertyper.

Doften är härligt knäckig med röda äpplen och pomerans. Smaken är fylld av äpplen, lite nötig och med en härligt mousserande känsla.

När: Jag tänker mig en riktigt fin trattkantarellsoppa serverad med lite smörstekt bröd.

Var: Finns i vissa utvalda Systembolagsbutiker, men även i en del mataffärer, Kitchenlab och på Mathem.

Fler dryckestips och mer alkoholfri inspiration finns på En Bättre Dryck på både Instagram och Facebook.

Mer från Accent