vett och etikett

Magdalena Ribbing: ”Modernt att avstå från alkohol”

Att i tid ta undan vin och sprit och ställa fram alkoholfritt när någon i sällskapet tenderar att dricka för mycket är ett bra sätt att undvika problem, anser etikettsexperten Magdalena Ribbing.

Enklast är att man avstår från alkohol helt – förutom att det är riskfritt så är det även modernt och snyggt, tycker Magdalena Ribbing.

Upplever du att vett och etikett kring alkohol och drickande har försvunnit i vår tid?

– Fylleri har alltid funnits i alla delar av samhället inklusive de allra högsta nivåerna, men gränserna mellan vett och ovett har flyttats något. Förr var det pinsamt att ha synts berusad på en bjudning eller på krogen. En kvinna som var berusad sågs av sin omgivning med förakt. I dag är det kanske inte lika besudlande för ungdomar som hänger på pubar att där vara fulla.

Foto: Elisabeth Olsson Wallin

– Verbet ”festa” har kommit att bli synonymt med att dricka sprit – det är en skillnad mot för några decennier sedan då festa innebar att ha roligt med sina kompisar utan direkt anknytning till fylla. Att dricka alkohol på jobbet är närmast otänkbart i dag, men var vanligt för bara fyra-fem decennier sedan. Alkoholens risker har blivit tydliga för de flesta, också detta att man inte enbart riskerar sin egen hälsa utan också andras i närheten.

Var går gränsen för dåligt uppförande/brott mot etikett och hyfs i samband med alkoholförtäring?

– När man blir besvärande för sin omgivning: babblar okoncentrerat, blir fladdrig, börjar kladda på sina medgäster, säger så kallade sanningar. Allt detta ångrar man dagen därpå – om man minns vad man har sagt och gjort, det gör alla andra och det ska man ha veta när man häller i sig ännu ett glas.

Hur ska man som icke-drickande person hantera en bordsgranne som dricker för mycket?

– Man kan inte ändra en alkoholberoende människas beteende på en bjudning, men man kan försöka med att säga ungefär ”du har faktiskt fått för mycket att dricka, det kommer att bli komplikationer för dig, så jag ber att få alkoholfritt till dig nu, jättegott, det dricker jag själv.”

– I bästa fall fungerar det, men förmodligen inte. Då gäller att tala med värdpersonen och säga som det är, ”X håller på att tappa allt vett av för mycket alkohol, kan du se till att X inte får mer att dricka?” I sista hand säger man till X att det är dags att åka hem, och hjälper till att skaffa transport.

Du skriver att nykterhet känns modernt – hur tänker du då?

– Både mat och dryck ses ur ett annat perspektiv numera, när så många i denna del av världen har råd att äta och dricka vad de vill. Fokus har flyttat från mycket och närande mat och dryck, till mat och dryck av bästa möjliga kvalitet, nyttigt, och hälsobringande. Därför är vegetarisk, närodlad, kravmärkt, ren mat, allt mer uppskattad, och alkoholfria drycker stiger i popularitet på krogarna.

Magdalena Ribbing skriver i DN om vett och etikett och är aktuell med boken Ribbings etikett (Forum).

Mer från Accent