Engagemang

”Loppis är ett jättebra sätt att visa sig utåt”

I Funbo utanför Uppsala anordnar IOGT-NTO-föreningen loppis två gånger om året. Ett projekt som växer för vart år och som lockar massor med människor till lokalen.

De senaste tre åren har IOGT-NTO-föreningen Funbo Framtid, i Gunsta utanför Uppsala, anordnat barnloppis. Lördagen den 29 september är det dags för den sjätte upplagan av evenemanget.

– Det blir bara större och större för varje gång, så det är jättehäftigt. I början kom kanske 500 personer, nu är det 700–800 och köer genom hela Gunsta, säger Magdalena Lähr.

Hon är med i planeringsgruppen för loppiset och ordförande i IOGT-NTO-föreningen. Att anordna loppis är en trevlig föreningsaktivitet, där både medlemmar och andra kan vara med och bidra, tycker hon.

– Det är roligt att ha ett projekt tillsammans med andra som också brinner för saken. Dessutom så har loppiset blivit så stort att alla pratar om det, och det kommer mycket människor till vår lokal, säger Magdalena Lähr.

Idén att göra ett loppis kom från några i föreningen. De ville sälja gamla barnkläder och kunna köpa begagnade, för att spara pengar och göra en enkel insats för miljön. Sedan starten har det blivit två loppis per år.

– Första gången vi hade loppis tog det två månader att få ihop säljare. Vi jobbade ganska mycket med det. Vi skrev på Facebook, lade flygblad i brevlådor, satte upp affischer. Nu när vi släpper våra säljkoder så tar de slut på bara några timmar, sedan är det fullt, säger Magdalena Lähr.

Konceptet är ganska enkelt. IOGT-NTO-lokalen blir till ett loppis en lördag. Alla som vill sälja saker får anmäla sig till föreningen, de får också 80 procent av förtjänsten på det de säljer, och mer om de väljer att hjälpa till som funktionärer. Allt överskott går till föreningen.

– I planeringen är vi åtta stycken, men under själva dagen är vi mellan 30 och 40 personer. Det är nog fler som inte är medlemmar än som är det. Ingen av dem har blivit medlem än, men de har varit mer aktiva och varit med i IOGT-NTO-rörelsens tävling Pumpen bland annat. Innan har de inte vetat om IOGT-NTO. Så att ha loppis är ett jättebra sätt att visa sig utåt, säger Magdalena Lähr.

Mer från Accent