Nykterhet

Laleh blir Vit Jul-ambassadör

Det är nu slutspurt för IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul som i år firar femårsjubileum. I dagarna har flera kända svenskar skrivit på kontraktet att inte dricka alkohol under juldagarna, däribland sångerskan Laleh.

Andra kända ambassadörer i år är Lars Ohly, Cissi Wallin, Hillevi Wahl och Henry Bronett.

– Vart femte barn bor i familjer med riskbruk eller missbruk, många fler tycker det är obehagligt när föräldrarna dricker. Julen ska vara en magisk tid för barnen och det är vår fokus med kampanjen, säger Linda Tjälldén, projektledare för Vit jul.

Hon tycker det är fantastiskt roligt att så många kändisar ställer upp och stödjer Vit Jul. Att lyfta barnens perspektiv är viktigt och att Laleh nu är med som ambassadör bidrar förhoppningsvis till att sätta ännu större fokus på frågan.

Vit jul genomförs i hela landet och det anordnas lokala aktiviteter för barn och unga under jullovet, en tid då många av de vanliga frizonerna som skola och fritidsgård är stängda. Vuxna uppmanas att ta ett ställningstagande att dricka alkoholfritt under dagarna kring jul. Även Facebook och sociala medier används framgångsrikt för att sprida Vit juls budskap.

– Över 82 000 personer har gillat Vit juls sida på Facebook. Vi anordnar 300 aktiviteter i landet och över 6500 personer har skrivit på att bli ambassadörer, säger Linda Tjälldén.

Laleh befinner sig just nu utomlands och har därför ingen möjliget att kommentera sin medverkan i Vit Jul-kampanjen.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer