Thailand

Kristina Sperkova ny världspresident i IOGT

För första gången har en IOGT-kongress valt en kvinnlig ordförande. Kristina Sperkova efterträder Sven-Olov Carlsson som avgår efter 12 år.

IOGT:s världskongress i Thailand har nu officiellt avslutats. Nya program för alkohol- och narkotikapolitik har antagits, liksom en arbetsplan för de kommande fyra åren.

Arbetsplanen lägger stort fokus på politiskt påverkansarbete och på att stärka organisationens struktur – ett av målen är att växa med 15 nya medlemsorganisationer under perioden. Styrelsen fick också uppdraget att fortsätta arbetet med att stärka internationella IOGT:s varumärke.
En fråga som diskuterades mycket var hur de relativt små resurser som organisationen har ska prioriteras när det gäller den relativt omfattande och ambitiösa arbetsplanen. Styrelsen såg det som sitt jobb att göra dessa prioriteringar men fick ge sig till förmån från ett förslag från den samlade svenska delegationen där ett antal målsättningar pekades ut som extra viktiga.

Till ny ordförande efter Sven-Olov Carlsson, som suttit på posten sedan 2002, valdes Kristina Sperkova. Hon är 32 år gammal och kommer ursprungligen från Slovakien, men bor sedan ett antal år i Sverige och arbetar med IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete. Hon är den första kvinna som valts till ordförande under IOGT:s långa historia.
Till vice ordförande valdes Pubudu Sumanasekara från Adic Sri Lanka. I styrelsen finns också representanter från Bosnien, Tyskland, Indien, Thailand och Norge.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer