Kongress 2019

Kongressförberedelser eldar på lokalt engagemang

Förberedelserna är i full gång inför IOGT-NTO-rörelsens kongresser i sommar. Mycket ska ordnas innan dess –  och kongressbestyrelsens ordförande Olle Häggström efterlyser bättre kommunikation mellan förbunden. 

Den 26:e juni öppnar IOGT-NTO-rörelsens kongress 2019 i Örnsköldsvik, och förutom mötesförhandlingarna är programmet späckat med aktiviteter; fest, stadsvandring, seminarier och utflyktsmöjligheter. Olle Häggström, ordförande i kongresstyrelsen, säger att arbetet går enligt planerna.
– Det går bra, men mycket ska falla på plats. Det blir mer konkret och intensivt arbete från och med nu. Hela tiden är det något att checka av, men det är upp till varje arbetskommitté att ordna med detaljerna och jag är en av de som samordnar så att inget faller mellan stolarna, säger han.

Åtta arbetskommittéer sköter allt från lokalvård och nattcafé, till marknadsföring och kvällsaktiviteter. Olle Häggström anser att två av höjdpunkterna under kongressen är invignings- och avslutningsfesten. Då blir det bland annat buffé i anslutning till arenan vid hamnen och dans – kanske en sambaorkester rent av. På fredagskvällen planeras också festligheter. Då kommer deltagarna att skjutsas ut till olika föreningslokaler runtomkring Örnsköldsvik, där det är middag och underhållning med lokala förmågor.

Foto: Nathalie C. Andersson

– Många ser nog fram emot själva mötet också, om de exempelvis inte har varit på en kongress tidigare. Vi hoppas också att folk stannar några dagar extra för att uppleva Höga Kusten och allt vi har att erbjuda, säger Olle Häggström.

Under kongressen anordnar UNF även två olika läger för 13-25 åringar; Äventyrsläger och Youth Activism Camp, NSF (som har sitt förbundsmöte i höst) ordnar flera workshops och aktiviteter kommer också att finnas för barn i åldrarna 3–12 år. Kongressarrangörerna ordnar därtill seminarier, på teman som: nykterhet, demokrati och solidaritet.
– Det är spännande och lite nytt, eftersom att vi kommer att kunna erbjuda seminarierna även till allmänheten. Det är bra att vi då får visa upp oss och öka kunskaperna kring exempelvis drogfrågan, säger Olle Häggström.

 
Han menar att kongressarbetet eldar på hela det lokala engagemanget i hela distriktet för IOGT-NTO Västernorrland. I mitten av januari ordnades nämligen bland annat tre kvällsträffar i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik, där man lyckades samla ett hundratal medlemmar från sjutton olika föreningar för att kraftsamla och diskutera ytterligare drivkrafter inför kongressen.
– Alla som var med har lovat att prata med sina 400 medlemmar om hur de kan engagera sig. Som värddistrikt hoppas vi att det är många fler som är mer engagerade efter kongressen, säger Olle Häggström.
Däremot är han bekymrad över att kontakten hittills inte har varit problemfri mellan de olika förbunden; IOGT-NTO, UNF och Junis.
– Det vill vi förbättra till kongressen 2021 i Jönköping och framtida kongresser. Vi har nu efterlyst bättre kommunikation och därför kommer flera representanter från förbunden hit denna vecka för att samtala, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer