IOGT-NTO

Kongressen 2019 blir i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik blev vinnare i kampen om kongressen 2019. Nära till allt, och uppbackning från kommunen avgjorde.

Det stod mellan Gävle och Örnsköldsvik och var väldigt jämnt mellan de båda städerna. Till slut beslöt riksstyrelsen att IOGT-NTO-rörelsens kongresser 2019 ska hållas i Örnsköldsvik.

Olle Häggström, utvecklingschef för IOGT-NTO-rörelsen i Västernorrland, är glad över beskedet.

– Ja, vi har ju kampanjat för det här, även om vi höll på att tappa sugen när beslutet från Riksstyrelsen inte kom i höstas som utlovat. Jag tycker inte att de har skött det här särskilt professionellt, men nu när beskedet har kommit får vi en nytändning, säger han.

Han tror inte heller att ett halvårs fördröjning kommer att påverka möjligheterna för ett bra arrangemang.

– Det är ju fortfarande tre år kvar så det kommer att gå bra, säger han.

Under kongressen i Lund uppträdde ombuden från Västernorrland i rosa kampanjtröjor. Olle Häggström tror dock inte det är tröjornas förtjänst att arrangemanget hamnade i Örnsköldsvik.

– Nej, jag tror att det som avgjorde var att vi har en närhet mellan allting. Örnsköldsvik är en liten stad och det är gångavstånd till allt. Dessutom har vi bra uppbackning från kommunen. De är nästan gladare än vi över att kongressen kommer hit. Och så är vi duktiga arrangörer, säger han.

Ambitionsnivån är hög.

– När vi kommer till kongressen i Karlstad 2017 vill vi kunna presentera ramarna och ha alla kommittéer klara. Vårt mål är att få fler ”bredvidbesökare”, alltså sådana som inte är ombud eller har någon annan funktion på kongressen, säger han.

Redan den 22 juni planerar Västernorrland att utse en liten grupp som börjar med de första förberedelserna.

– I höst anordnar vi antagligen en stor idédag där alla får komma med förslag och idéer. Vi är ju också pilotprojekt och vill försöka hitta sätt att engagera de medlemmar som inte deltar i föreningsaktiviteter. Jag tror att vi kan få vissa synergieffekter av kongressen, säger Olle Häggström.

Mer från Accent