Nykterhet

Kommentar: Lägg ned och gör om

Arbetet med en ny mötesplats på nätet för IOGT-NTO:s medlemmar har pågått sedan 2005. Projektet har kantats av problem, främst på grund av en webbyrå som inte levererat vad de skulle. Men faktum kvarstår: Fortfarande finns inte en lösning som fungerar tillfredsställande.

IOGT-NTO:s community lanserades för lite mer än ett år sedan. Det var tydligt att det inte var riktigt klart men ambitionerna fanns nog att arbeta vidare. Samtidigt gick arbetet med nya hemsidan in i en intensiv fas och i praktiken står vi där med samma halvfärdiga lösning som vid lanseringen.

Mötesplatsen är på tok för krånglig att använda. Det finns många exempel på medlemmar som har försökt delta i de få diskussioner som pågår men som vänt i dörren. Och den som använder mötesplatsen med en annan webbläsare än Microsofts råkar ut för märkliga problem.

Hittills har IOGT-NTO:s mötesplats på nätet kostat närmare 1,4 miljoner kronor.  Den största delen är utvecklingskostnader men den rena driften i form av servrar, användarlicenser och underhåll fortsätter att kosta över 100 000 kronor per år.

Möjligen var satsningen för ambitiös från början. Förutom ett diskussionsforum skulle här finnas funktioner för personliga sidor och virtuella mötesrum. Goda tankar – men när det är så krångligt att använda och användarna flyr fältet har man hamnat allvarligt snett.

Det bästa vore troligen att snabbt ta fram ett enkelt, väldesignat och användarvänligt diskussionsforum – det finns gott om välfungerande exempel där ute, många av dem har tagits fram för småpengar jämfört med vad IOGT-NTO:s mötesplats har kostat.  Titta gärna på lösningar som bygger på öppen källkod, många håller hög kvalitet och utvecklingstakt samtidigt som man slipper betala licenspengar.

IOGT-NTO behöver en bra plattform för diskussioner och samarbete via nätet. Här finns en fantastisk potential, såväl för förbättrad interndemokrati som för snabbare informationsutbyte och spännande samarbeten.

Pierre Andersson – Nyhetsreporter på Accent och frilansande IT-journalist

Fotnot: Du kan logga in på IOGT-NTO:s community via iogt.se

Mer från Accent