Dryck

Klockrena alkoholfria nyheter på Systembolaget

I september utökar Systembolaget sitt alkoholfria sortiment med en blåbärsmust. Accent har provsmakat.

I september presenteras flera alkoholfria nyheter på Systembolaget, däribland blåbärsmusten Blue Ganjal, vars bär är plockade i Lappland.

De alkoholfria dryckerna säljer som aldrig förr på Systembolaget. Förra året såldes 2,4 miljoner liter alkoholfritt. Att jämföra med exempelvis champagne med 1,3 miljoner sålda liter. Man kan i dag välja mellan ett 50-tal olika alkoholfria drycker.

– Vi vill gärna slå ett extra slag för våra muster som passar väldigt bra till mat. Vi har flera sorter vinbärsmust som utan tvekan kan ersätta rödvin och i vissa fall rent av är bättre. Vinbärsmusterna är smakrika, fruktiga och friska med en djup klangbotten som passar bra till kött. Det gäller även blåbärsmusterna. Medan äppelmusterna är lite lättare och passar bättre till vegetariskt och kanske fisk, säger Märta Kuylenstierna, kategorichef på Systembolaget.

Musterna från Systembolaget, sammanlagt sex stycken, representerar inte bara olika smaker, utan även en resa genom Sverige. Här finns blåbärsmuster från Lappland och Västmanland, vinbärsmuster från Dalarna och Jämtland och så äppelmuster från Skåne.

– Must är fantastiskt gott till mat, säger Per Gustafsson, ägare till restaurang PS Matsal.

Han hör till den växande skara krögare som har alkoholfria ”paket” på menyn, så att den som föredrar alkoholfritt ska kunna få utvalda drycker som passar till maten – i stället för tråkigt bubbelvatten, som ofta är det som står till buds för den som inte dricker alkohol. Han omfamnar den alkoholfria trenden och vill gärna se att exempelvis ett glas vinbärsmust till köttet känns som ett lika självklart val som ett glas rödvin.

Så hur smakade Systembolagets nyaste blåbärsmust Blue Ganjal?

Jodå, med beröm godkänt. Den var både smakrik och god med en trevlig kärvhet som gifter sig fint med mat. Faktiskt snäppet bättre än Saxhyttegubbens Blåbär 100 %, som är aningen sötare. En riktig höjdare!

Urgod var även Nigrum vinbärsmust. Så god att man bara ville ha mer. Det gäller även den franska äppelmusten Jus de Pommes Atrisanal Pétillant.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer