Blå bandet

Karl-Oskar och Kristina invigde Blå bandets lokal

För första gången på över 60 år genomföres ett live-arrangemang på Röda kvarn i Almunge. Det var IOGT-NTO-medlemmarna Bo och Tina Frid som med sin musikal-föreställning invigde den nya Blå bands-lokalen.

I en gripande föreställning fick publiken på Röda kvarn i uppländska Almunge ta del av Karl-Oskars och Kristinas slit för att kunna försörja sina barn och ge dem en framtid. Dottern Annas död leder till beslutet att lämna hembygden och det trygga Småland för en okänd tillvaro i USA. Väl där fortsätter kampen för att bygga upp en ny tillvaro. Särskilt Kristina har svårt att anpassa sig till det nya livet.

Hela historien ur Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos berättas på en dryg timme av Bo och Tina Frid genom Benny Anderssons musik och Björn Ulvaeus texter från musikalen Kristina från Duvemåla. Med tidstypisk rekvisita och fantastisk sång tar de publiken med sig på resan.

Bo och Tina Frid är deltidsmusiker och IOGT-NTO-medlemmar från Hjo i Västergötland. I över tjugo år har de haft föreställningen Karl-Oskar och Kristina – en musikalisk resa på sin repertoar.

– Det var en ära att få vara de första som uppträder här sedan 1950-talet, säger Bo Frid.

Även publiken är nöjd.

– Så bra ni var. Jag har sett Kristina från Duvemåla flera gånger, men det här är första gången som orden verkligen går fram, säger Agneta Gyllner, till Bo Frid efter föreställningen.

Agneta Gyllner är ordförande i Lions-föreningen som äger huset där den nedlagda biografen finns.

– Det är så roligt att det kommer in ny verksamhet här. Det har stått tomt sedan vi blev tvungna att lägga ner biografen 2015, säger hon till Accent.

Nöjdast av alla är kanske ändå Almunge Blåbandsförenings ordförande, Per-Olof Svensson.

– I lokalen vi hade tidigare höjde de hyran så vi inte hade råd att vara kvar. Men engagerade medlemmar gav inte upp. De letade reda på den här lokalen som vi nu hyr av Lions. Att få inviga den med ett arrangemang som håller så här hög klass gör mig stolt, säger han.

Han är ny ordförande för föreningen.

– Vi har varit utan ordförande i flera år, men när det blev aktuellt att hyra en lokal måste ju någon kunna skriva under kontraktet så jag åtog mig ordförandeskapet, säger Per-Olof Svensson.

Mer från Accent